Přihlásit

Kapsle nejsou jedovaté, ale nedotýkejte se jich (Region)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

NOVOJIČÍNSKO (plk) - Masokostní moučka zbarvená do šedozelena a uvnitř oslabený kmen vztekliny. Tak vypadá vakcinační návnada, které v minulých dnech padaly z letadel také do lesních porostů Novojičínska.

"Kladení vakcinačních návnad se provádí na jaře a na podzim a jeho účelem je zajištění imunity proti vzteklině u co největší části populace lišek, případně jiných divoce žijících masožravců," vysvětlil ředitel Krajské veterinární správy pro Moravskoslezský kraj Jaromír Polášek. Lidé by podle měj měli zabránit, aby návnady sežrali například psi. "Při potřísnění rukou je nutno ruce okamžitě řádně umýt vodou a mýdlem," říká informační leták o vakcíně.
Ty u sebe mají i piloti letadel, z kterých jsou návnady shazovány. "Tady z Mošnova létají dvě letadla," uvedl v minulém týdnu jeden z pilotů, Miloslav Kašík.
Na jeden let se do kabiny k pilotovi a shazovači vejde maximálně 40 pytlů, přičemž v každém je 350 kapslí návnad. "Náš nepřítel je špatné počasí jako jsou mlhy, nízká oblačnost a velký vítr. Proto jsme zkraje týdne létali co nejdál od letiště," vysvětlil s tím, že nejhorší lokality pro vakcinaci v kraji jsou okresy Jeseník, Šumperk a Bruntál. "Problémovou lokalitou je i Vsetínsko a Beskydy na Frýdecko-Místecku," doplnil Kašík, který popsal, jak vyhazování návnad probíhá. "Pilot říká kdy má vyhazovač začít a kdy skončit. Neháže se nad obydlenými částmi a vodními plochami."
Pilot potvrdil, že vakcinace prováděná pomocí letadel je celoplošná a oproti kladení vakcín myslivci rychlejší a hlavně účinnější. "Dostaneme se tam, kam by ti myslivci ani nešli, jako jsou kopečky hor, hluboké lesy a podobně," naznačil.
Způsob, jak se liška, či jiný masožravec, k vakcíně dostane je v podstatě jednoduchý. "Obal tvoří masokostní moučka, kterou liška ucítí na pět set metrů. Uvnitř je takzvaný blistr, kde je oslabený kmen vakcíny. Stačí, aby si jím zvíře potřísnilo sliznici a je naočkované. Účinnost je tak devadesát procent," vysvětlil Kašík.

Foto - Celý týden padaly z oblohy nejen nad Novojičínskem, ale celým Moravskoslezským krajem, kromě území Ostravy, vakcíny proti vzteklině.
Foto - Deník/Pavel Karban

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.