Přihlásit

Hladová divoká prasata opět napáchala velké škody (Kladenský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kladensko
Divoká prasata děsí obyvatele Poteplí na Kladensku. Během jediné noci zlikvidovala desítky zahrad. Zdevastované trávníky, záhonky, živé i kovové ploty to vše vzalo za své. Po prasatech zbyla spoušť a majitelům oči pro pláč. Na přemnožené divočáky si chataři stěžují trvale, ovšem tentokrát nezvaní hosté překročili únosné meze. Přestože se chataři dlouhodobě snaží prasata odhánět, divočáci se stále vracejí. Chataři mají strach a večer ani brzy po ránu raději ani nechodí ven. Nájezdy černé zvěře mohou zastavit už jen myslivci. Lidé se domnívají, že divočáci jsou přemnožení, ovšem někteří myslivci hovoří jinak. "Počty odlovených kusů vypovídají o tom, že situace není nijak výjimečná oproti předchozím letům. To, že se prasata vyskytují v blízkosti lidských obydlí přikládám tomu, že je v současné době z lesa vyhánějí houbaři. Zvířata se bojí, přes den se schovají třeba v rákosí a v noci jdou shánět potravu tam, kde to mají nejblíž," uvedl předseda kladenských myslivců Vladimír Moravec. Podobný názor má i pracovník ministerstva zemědělství Martin Žižka, jenž tvrdí, že celá situace je zhoršena tlakem na lesní porosty a zvířata hledají přirozeně útočiště někde jinde. Jediný, kdo uznává, že se v této lokalitě vyskytuje zvěře více než jindy, je ředitel hořovické divize vojenských lesů Martin Chytrý. "Letos se v této oblasti černá zvěř skutečně přemnožila. Plán odstřelu jedenaosmdesáti kusů jsme splnili již počátkem října a právě jsme požádali o možnost zvýšení odstřelu divokých prasat," uvedl ředitel. "Dříve to tak nebývalo, ale teď před chatou vídám i patnáct kanců najednou. Když nemusím, tak brzy ráno ani večer z chaty nevyjdu," uvedla Ladislava Paterová z Poteplí. "Normální stav to určitě není. Podobnou ohromnou spoušť jsme zaznamenali před třemi lety, a to bylo na jaře. Po posledním víkendu jsme už ale všichni znechuceni," uvedl chatař Petr Kolinger. Oprava zdevastovaného plotu, úprava trávníku, nákup nového zahradnického substrátu, hnojiva i travních semen přišla tento týden jeho rodinu na téměř deset tisíc korun. Stejně jako oni se ale i sousedé finanční náhrady zkrátka nedočkají. "Zákon o myslivosti pamatuje pouze na škody způsobené na honebních pozemcích a zemědělských plodinách. Pokud mají lidé svoje chaty mimo vytyčenou lokalitu, nemají na náhradu nárok," uvedla pracovnice odboru životního prostředí kladenského magistrátu Kateřina Spoustová.

Foto - Celý víkend strávili chataři úklidem zničených pozemků a plotů. Škody v Poteplí se tentokrát vyšplhaly do desetitisíců.
Foto - Petr Kolinger

Foto - Divoká prasata zanechala kolem chat v Poteplí naprostou spoušť. Situace došla tak daleko, že se chataři bojí vycházet brzy ráno i večer ven.
Foto - Petr Kolinger

KATEŘINA HUSÁROVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.