Přihlásit

Dostane Kuks peníze z Unie? (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

NOVÝ KUKS

Kulturní a společenské centrum, kongresová turistika a třeba i nabídka relaxačních či lázeňských pobytů. Takovým místem by v budoucnu mohl být Kuks. Stačí maličkost: získat na smělý plán peníze z Evropské unie.

Kuks - Královéhradecký kraj má nakročeno k tomu, aby se ze vsi na březích horního Labe stala výkladní skříň regionu. Kuks, známý díky baroknímu hospitálu s unikátní sochařskou výzdobou od Matyáše Bernarda Brauna, je mezi osmnácti projekty, které mají velkou šanci získat peníze z evropských strukturálních fondů.
 Záměr zahrnuje investice do infrastruktury obce a cestovního ruchu i do ochrany místních pamětihodností. "Pokud budeme úspěšní, na obnovu Kuksu by mohlo přijít více než 800 milionů korun," uvedl královéhradecký hejtman Pavel Bradík.

Projekty musí být dva: pro obec a pro hospitál

Podle Kláry Dostálové, ředitelky Centra evropského projektování Krajského úřadu v Hradci Králové, které na záměru vybudovat z Kuksu společenské a kulturní centrum pracuje, je podmínkou získání evropských peněz podání dvou souběžných projektů. "Jeden bude překládat Národní památkový ústav a bude se týkat pouze hospitálu. Náš projekt bude zaměřen na obec, ale jeden bez druhého neprojde," řekla Dostálová.
 Obnova části jediného dochovaného barokního lázeňského areálu v Česku podle představ krajského úřadu zahrnuje jak regeneraci krajiny včetně napojení nového kukského vinohradu do systému pěších tras, opravu mostu přes Labe, který je v havarijním stavu, či rekonstrukce významných historických objektů včetně obnovy bývalého Šporkova zámku.
 Pro hospitál připravují památkáři projekt předběžně nazvaný Granátové jablko. "Měl by zahrnout všechny sféry využití areálu, uvažujeme například o zřízení ubytování, stravování a jiných služeb pro návštěvníky," uvedl náměstek ředitelky pardubické pobočky Národního památkového ústavu Jan Falta.
 Hospitál by vedle historických expozic měl nabízet využití pro společenské akce, koncerty či přednášky, nově by tu mělo vzniknout Evropské muzeum lovu, jež připravuje myslivecký řád svatého Huberta. V hospitálu už působí farmaceutické muzeum, které vedle výstavní funkce provozuje badatelskou činnost, a Šporkova galerie vín, jež se věnuje historii pěstování vína v Čechách a na Moravě. "Diskutovala se otázka vybudování hotelu či pořádání plesů v hospitálu, ale toto využití by bylo vhodnější přenechat levému břehu Labe, kde stával zámek a lázně, jež tvořily světskou protiváhu celého kukského areálu," řekl Falta.
 Památkáři se shodli s krajským úřadem, že místo vybudování dvou záchytných parkovišť u hospitálu a v obci dostane přednost parkoviště v Kuksu. "Parkoviště u hospitálu by bylo pro obec smrtící. Lidé by navštívili pouze hospitál a pak by zase odjeli," míní Falta.
 Turisty by v Kuksu a okolí mohlo zdržet i zprovoznění nedalekého železničního nádraží umožňující spojení se Žirčem a Braunovým betlémem, galerií plastik vytesaných do lesních skalních masivů. "Betlém je třeba vnímat v souvislosti s Kuksem a naopak. Pokud by fungovalo železniční spojení, návštěvníci by na tomto území strávili mnohem více času, aniž by se museli pohybovat auty," uvedl památkář.
 Podle ministerstva kultury by Unie po schválení Evropskou komisí měla do roku 2013 na podobné projekty, jaké připravují kraj a památkáři pro Kuks, vynaložit šest miliard korun. "Evropská komise požadovala, aby se o peníze ucházeli jen zájemci s rozpočtem alespoň 70 milionů korun," sdělila Jana Vohralíková z ministerstva kultury.
 Vedle Kuksu se o evropské peníze uchází Litomyšl, kde by měly sloužit k revitalizaci zámeckého návrší, v Kroměříži by měla vzniknout takzvaná Zahrada Evropy. Dostat by se mohlo i na opravy veltruského zámku, který v roce 2002 zdevastovala povodeň.
 I když se o peníze ze strukturálních fondů mohou ucházet i jiné subjekty, podle šéfa oddělení kultury a památkové péče na Krajském úřadu v Hradci Králové Pavla Mertlíka je podpora kraje pro úspěch rozhodující. "Na druhé straně jsou v našem kraji desítky rozsáhlých kulturních památek, které takové štěstí nemají a mít nemohou. Možnosti jejich vlastníků, státu i kraje jsou limitovány," řekl Mertlík.
 Mezi chátrající objekty patří například Panský dvůr v Ratibořicích, který letos stát převzal v zuboženém stavu od soukromého vlastníka. O nápravu se vedle památkářů snaží společnosti pro záchranu Babiččina údolí. "Vlastnictví Panského dvora státem umožní pomoci památce i penězi z neziskového sektoru," řekl Ivan Češka, předseda sdružení, které chce pro areál nalézt možné využití.

***

* Kuks v datech

František Antonín Špork zahájil v Kuksu rozsáhlou stavební činnost okolo roku 1692. Celý komplex vyrůstal pravděpodobně pod dohledem proslulého barokního stavitele Giovanniho Battisty Alliprandiho, který je také autorem stavby hospitálu s kostelem Nejsvětější Trojice. Prostor před průčelím hospitálu je vyzdoben sochami z dílny Matyáše Bernarda Brauna, zobrazujícími alegorie ctností a neřestí.

Sochařská výzdoba vznikla v letech 1712 - 1731. Naproti hospitálu vyrostly zámek a lázně. O bývalé bohatosti a monumentalitě celého areálu podávají svědectví dobová grafická zobrazení, ale také zachovalý hospitál s proslulou barokní lékárnou. Rozkvět a sláva lázní však netrvaly dlouho, po Šporkově smrti přestaly být postupně provozovány. Roku 1740 poničila celé údolí včetně sochařské výzdoby a opuštěné lázeňské budovy i zámku povodeň. Objekty chátraly a kolem roku 1900 byly rozebrány a strženy.

Špork nechal v souvislosti s lázněmi v okolí Kuksu upravit rozsáhlý přírodní park s poustevnami a zahradami, oblíbené místo lázeňských hostů. Skal v nedalekém Novém lese Braun využil k vytvoření přírodní galerie plastik a reliéfů. K roku 1726 je datován výjev Narození Krista, který dal celému areálu název Betlém. Hospitál nejvíce utrpěl v padesátých letech minulého století. V 70. a 80. letech byl však zčásti restaurován, jeho obnova trvá dodnes.

Foto popis: BAROKNÍ SKVOST. Kukský hospitál s kostelem Nejsvětější Trojice jsou dílem italského architekta Giovanniho Battisty Alliprandiho.
Foto Autor - Foto - MAFA - JAN STROUHAL

Regionální mutace Mladá fronta DNES - východní Čechy (Hradec Králové)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.