Přihlásit

Za skolenou laň lovci hrozí trest (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Nové Město nad Metují - Křiklavý případ myslivce, který v srpnu skolil ve Slavoňově u Nového Města nad Metují laň s kolouchem uprchlé z městské obůrky, může po počátečním váhání státního úřadu skončit trestem.
 Správní řízení s lovcem již začalo, a pokud se prokáže, že lovil neoprávněně, hrozí mu osmitisícová pokuta a roční zákaz činnosti. Lovec navíc čelí i trestnímu oznámení.
"Myslivecký spolek ve Slavoňově neměl povolení k odstřelu jelení zvěře, a tudíž ani svému členovi nemohl vydat příslušnou povolenku," zdůvodnil zahájení správního řízení úředník David Rek z radnice v Novém Městě nad Metují, jenž se zabývá státní správou myslivosti. Stádo jelenů uteklo z městské obůrky v Klopotovském údolí při červnové vichřici, když spadlé stromy poničily část plotu. Šest kusů se chovatelům podařilo nalákat zpátky, ale laň s loňským a letošním mládětem se stále vzdalovala. Po šesti týdnech na svobodě myslivec v polích u Slavoňova zastřelil laň s mladším kojeným mládětem, ačkoli hospodáři mysliveckých spolků v okolí předtím slíbili, že označenou zvěř ušetří.
Osiřelý starší kolouch, kterého laň ještě vodila, dopadl nakonec nejlépe. "Dvouletá laňka se nyní vrátila do obůrky. Tím se potvrdilo, co říkali odborníci, že zvířata přijdou zpátky s říjí nebo nejdéle se zimou," lituje zastřelených zvířat vedoucí správy novoměstských lesů Jan Štícha. Případ zprvu málem vyzněl do ztracena. Státní úřad i představitelé mysliveckých spolků nejdřív tvrdili, že vše bylo podle zákona v pořádku, jen poněkud nemorální. Teprve poté, co měkký postup kritizovali členové Asociace farmových chovů jelenovitých České republiky, se situace obrátila. Podle nich šlo o pytláctví, proto podali trestní oznámení na lovce a případ řeší policie.

Myslivecký spolek chyboval

Chybu po týdnu od události připustil i myslivecký spolek ze Slavoňova. Omluvil se dopisem starostce Nového Města, ale vlastně jen za to, že jejich člen porušil ujednání s novoměstským hajným. Slíbili také, že se budou náhradou podílet na koupi dvou kusů jelení zvěře.
 Zastřelená zvěř skončila po dohodě s novoměstskou radnicí ve výkupně. V obůrce nyní žije jeden jelen, dvě laně, dva letošní koloušci a laňka, která se vrátila. Kvůli doplnění chovu chce novoměstská radnice v lednu dokoupit ještě jednu mladou laň.

Regionální mutace Mladá fronta DNES - východní Čechy (Hradec Králové)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.