Přihlásit

Nad Opočnem opět létají draví ptáci (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Před 40 lety tu byl založen svaz sokolníků

Sokolníci z České republiky i jejich zahraniční kolegové se již od roku 1967 každoročně na podzim scházejí v Opočně.
 Letošní sraz začal ve čtvrtek. Kromě lovu za pomoci dravců v asi třiceti honitbách na území východních Čech je v zámeckém letohrádku zpřístupněna výstava mapující 40 let sokolnictví u nás a nechybějí ani sobotní ukázky výcviku dravců.
 Do Opočna se pravidelně sjíždí kolem tří stovek účastníků, včetně asi 120 dravců. "Klub sokolníků byl založen 11. listopadu 1967 právě v Opočně. Od tohoto data lze hovořit o obnově sokolnického způsobu lovu v našich zemích. Byl u nás provozován dlouhá staletí, ale počátkem 19. století postupně zanikl," uvedl předseda Klubu sokolníků Českomoravské myslivecké jednoty Petr Zvolánek.

Hlavní je lov

Náplní tří dnů, během nichž se sokolnické setkání koná, je zejména lov. Účastníci s dravci se rozdělí do několika loveckých skupin a vydají se na určená místa. "Jsou tu tři skupiny orlů, dvě jestřábů, asi tři dalších sokolovitých dravců a poslední dvě skupiny jsou složeny z dravců káně Harrisova," vyjmenoval Zvolánek.
 Vlastnímu lovu každý den předchází slavnostní nástup na nádvoří opočenského zámku (vždy od 9.30, v sobotu již od 9 hod.). "Protože slavíme kulaté výročí, byl čtvrteční nástup slavnostní. Kromě toho, že mu předcházela svatohubertská mše, nechyběly tři kočáry tažené černými starokladrubskými koňmi, za nimi průvod sokolníků v dobových gotických oděvech. Právě v období gotiky totiž u nás bylo sokolnictví na vrcholu," vysvětlil předseda klubu a dodal, že sokolníci u nás ročně odchovají asi 400 dravců, včetně nejvzácnějších sokolů, rarohů či orlů.
 "Uplatnění dravců je široké - od ochrany letišť až například po ochranu skládek či vinic. Sokolnictví není pouze lov."

Foto popis: V Opočně začalo třídenní setkání sokolníků.
Foto Autor - Foto PRÁVO - Ludmila Žlábková

Regionální mutace Právo - Východní Čechy

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.