Přihlásit

Hrr na jelena (TV Nova)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Moderátor
Nemají to lehké naši páni zákonodárci. Musejí vymýšlet a schvalovat nové, chytré zákony. Je to samozřejmě práce velmi náročná, až vyčerpávající, a tak se při této náročné a vyčerpávající práci stalo, že vymysleli také zákon, který nařizuje týrání zvířat. Nevěříte? Podívejte se na následující reportáž!

Daniel Pitek, farmář:
Ten jelen, když na to přijde, že by vás nabral na paroží, tak vás může zabít bez problémů, jo?! To je prostě taková síla a taková rychlost, že na to nebudete stačit zareagovat.

Autor
Svého času se Daniel Pitek stal s požehnáním státu majitelem jelení farmy, kde žije 120 jelenů, laní a kolouchů, a protože se stal majitelem jelení farmy, a musí se co by podnikatel uživit, musí občas nějaké to zvíře zabít. Jak? V tom je právě ten problém! Jelena, laň, či koloucha, musí nejprve odchytit, ale holýma rukama. Bláznovství, šílenství? Nikoliv! Tohle totiž panu Pitkovi a dalším, víc než čtyřem stovkám našich farmářů, ukládá zákon, zákon České republiky.

Prof. Ing. Luděk Bartoš, DrSc., Výzkumný ústav živočišné výroby, Praha-Uhříněves:
Počátkem 80. let vznikly první 4 farmy, no, a dnes je jich tady na 400, nebo více než 400, a v zásadě až dosud hlavní produkce byl živý materiál. Řada těch farem právě už nemá odbyt v živém materiálu a potřebuje porážet.

Autor
No, a v tom je právě kámen úrazu! Jak a kde vlastně toho jelena porazit?

Ing. Václav Pařízek, prezident Asociace farmových chovů jelenovitých:
Farmová zvěř může být porážena na jatkách, anebo v případě nebezpečí pro osobu, nebo pro to zvíře, může být poraženo i na farmě. Porážka odstřelem může být střelou, může být jen ve výjimečných případech. A je tam to slovo výjimečný, a to vlastně způsobuje hlavní ty problémy našim farmářům.

Autor
O tuhle výjimku, protože stádo nesmí být přemnožené, požádal pan Pitek několikrát, naposledy před dvěma měsíci.

Daniel Pitek, farmář:
První odpověď byla kategoricky: "Ne!", protože výklad zákona zněl, že výjimečně, ve zvláště odůvodněném případě pouze jeden kus, pokud bude mít nějaký zdravotní handicap, že bude mít třeba, já nevím, zlomený běh, nebo bude poraněný od jiného jelena, tak pak že to je ten výjimečný, zvlášť odůvodněný případ.

Autor
Takže máte jen jednu možnost, ulovit jelena a nějak ho odvézt na jatka. To ale není zdaleka všechno. Uspat tohle zvíře, třeba narkotizační střelou, nesmíte. Důvod? Výrazně by se zhoršila kvalita masa. Ubohému českému farmáři tedy nezbývá nic jiného, než se pokusit o nadlidský kousek hodný filmového Supermana, i za cenu toho, že u toho může přijít, když ne rovnou o život, tak alespoň k úrazu.

Ing. Stanislav Kozák, náměstek ministra zemědělství:
My musíme vycházet se směrnice evropského společenství, protože jsme na jednotném trhu Evropské unie, a de facto my máme ve veteránním zákoně dneska pouze odkazy, že chov a případně porážení zvěře z farmových chovů se musí řídit nařízením evropského společenství, a ty jsou pro nás závazný. My nevymýšlíme tady, ty jsme museli převzít.

Ing. Václav Pařízek, prezident Asociace farmových chovů jelenovitých:
Tak, pro nás je ten nejtypičtější příklad sousední země, Rakousko, Německo, kde já nevím, jsou statisíce zvířat na farmách, desetitisíce farem, a kde jasně ta legislativa říká, že porážka u těchto zvířat, v zákoně tam mají doslova slovo: "Jen tímto způsobem", to znamená tím odstřelem může být poraženo, takže tím vlastně to řeší vše.

Autor
No, vida! Proč bychom to dělali jako v jiných civilizovaných státech, když u nás to všechno můžeme náležitě zkomplikovat? Nuže, je tedy třeba nějaké to nešťastné zvíře přece jen odchytit, a pak ho nějak převézt na jatka. Dobrodružství začíná!

Daniel Pitek, farmář:
Hele, chlapi, takže pomaličku půjdete za náma, ale všichni zůstane na tom horizontu, než vlastně ti jeleni přijdou k nám, protože oni, když uvidí velkou skupinu lidí, tak by prostě nepřišli, jo?

Autor
Nic netušící jeleni přicházejí. Farmář je zkusí nalákat do předem připravené ohrady s krmelci. Zvířata teď vidíme úplně zblízka. I laik tuší, jakou sílu v sobě mají. Nikdo si tedy dost dobře nedovede představit, jak samotný odchyt dopadne, nicméně odborníci na ministerstvu zemědělství mají recept, jak tohle všechno úspěšně zvládnout.

Ing. Stanislav Kozák, náměstek ministra zemědělství:
V těch oborách, ve farmových chovech, kde by měly být zvířata zvyklá na přístup ke člověku, by měly být v odchytových zařízení takových, které by bránily tomu stresování té zvěře.

Prof. Ing. Luděk Bartoš, DrSc., Výzkumný ústav živočišné výroby, Praha-Uhříněves:
Tady mám jizvu na svých žebrech, a mohl bych vyprávět. Je to vždycky nevýhoda, když pracujete s velkými zvířaty. Jakmile je ochočíte, tak potom riskujete nebezpečí.

Daniel Pitek, farmář:
Jakmile si jelen zvykne na lidskou ruku, tak zjistí, že ten člověk je slabší a začne ho brát jako svůj druh, a pak může dojít i k napadení vlastně člověka tím jelenem.

Autor
Je zjevné, že farmový chov jelenů, tolik rozšířený v mnoha vyspělých státech evropského společenství, nemá u nás ani trochu na růžích ustláno. Proč?

Ing. Stanislav Kozák, náměstek ministra zemědělství:
Tam, kde byla vybita zvěř ve volné přírodě, tak tam to asi jaksi opodstatnění každopádně má. Na takovém Novém Zélandu a podobně, nebo v Holandsku třeba, kde už prostě jeleni ve volné přírodě nežijí, tak to je prostě nějakým způsobem doplněk. U nás v České republice si myslím, že zatím jsou stále ještě jeleni volně v přírodě, a tudíž to sem zrovna moc někdy tak nějak nenaráží do toho spolku.

Autor
A jak si ale třeba vysvětlit fakt, že například ve Spolkové republice Německo, v Rakousku, nebo například v Kanadě, žije spousta jelenů ve volné přírodě, a přesto tu jsou tisíce farem?

Prof. Ing. Luděk Bartoš, DrSc., Výzkumný ústav živočišné výroby, Praha-Uhříněves:
Je to třeba otázka zařazení jelenovitých do ekologického zemědělství. Co může být ekologičtější, než jeleni? Na dotaz z ministerstva, zda existuje vůbec nějaká ekologická farma v Evropě, tak jsme doložili, že jenom v Rakousku je jich přes 400, a přesto u nás je vyloučen chov jelenovitých do ekologického zemědělství.

Autor
Proč tedy taková averze vůči jelením farmám? Je tu ještě jedno vysvětlení. Objevují se totiž i názory, že tu jde hlavně o konkurenci. O konkurenci mezi myslivci a farmáři. Ve hře jsou, jak jinak, peníze. Čím více je dodavatelů zvěřiny, tím méně se za ní dá utržit, přičemž jelen se stává rukojmím tohoto nepřehlédnutelného boje.

Ing. Jaroslav Kostečka, Ph.D., jednatel, Českomoravská myslivecká jednota:
Z mého osobního pohledu farmy přinesly mnoho, mnoho pozitivních zjištění, nicméně jaksi je to vždycky v tom okamžiku, co jsou zachovávána různá a určitá pravidla. V okamžiku, kdy si někdo pořídí farmu, a pak se mu naskytne odlov, nebo možnost odlovu na této farmě bohatým cizincem a ilegálním způsobem dovolí, aby tam tento odstřel proběhl, tak v tom okamžiku budu zásadně proti tomu, a tuto podporovat nebudu.

Autor
A máte nějaký konkrétní případy, že se tohle stalo?

Ing. Jaroslav Kostečka, Ph.D., jednatel, Českomoravská myslivecká jednota:
Máme náznaky, že to tak v minulosti probíhalo a bylo.

Daniel Pitek, farmář:
To je zase taková demagogie, protože tady vůbec nejde o nějaký poplatkový lov, ale jde pouze o to, aby ten farmář, přímo ten konkrétní farmář, ne nikdo jiný, porazil kulovnicí to zvíře u sebe na farmě, aby ho nemusel trápit tím převozem, nakládáním, odchytem, a aby i ekonomicky to bylo samozřejmě jednodušší, a takto to probíhá v celé západní Evropě, kde ty farmy už roky fungují.

Autor
Do ohrady vstupují první zvířata, laně a několik kolouchů. Jeleni se pasti vyhýbají. Nedaleko stojí připravené auto. To by mělo chycené zvíře, nebo zvířata, odvézt na jatka. Nastává klíčová chvíle, čas odchytu, je to ale jeden obrovský zmatek. Vystresovaná zvířata, vyděšená mláďata, podívaná jen pro silnější povahy.

Daniel Pitek, farmář:
Kurva, kurva, kurva! No! Hodnej, hodnej! Malej, malej, no, no, no! No!

Jiří Brabenec:
Ty ministerský úředníky bych sem poslal, aby viděli, co nás nutí dělat, aby skutečně si to zkusili oni sami! A ještě s dospělým jelenem, velkým, dvoumetrákovým zvířetem!

Daniel Pitek, farmář:
Tady jste ale viděl, že v momentě, kdy je zavřete do omezeného prostoru malého, kdy oni vlastně zjistí, že nemají únikovou cestu pryč, a jsou nějakým způsobem omezení, tak tam vypukne panika, a ten jelen se začne chovat úplně jinak, a je okamžitě ve stresu. A když se podíváte, tak tady latě, který jsou, tak vlastně my tady máme sloupy zakopaný do země, a je tady čtyřicítka lať, jo? A tu, když praštím, tak si o ni zlomím ruku, a ten jelen to vyrazí úplně normálně! Podívejte! Tady to je střešní lať 40 na 60, která je přibitá dlouhýma hřebíkama do té fošny, a laň, tady po ní zůstala srst. Srst, a je tady i nějaká barva, a de facto to zvíře je poraněný. A viděli jste celou dobu, že vlastně se tady pohybovali velice rychle, ve stresu, a snažili se najít únik. Ono si třeba řeknete, ten kolouch, který vlastně utekl jako poslední, tak byl, ten nebyl velký, že jo, ale i ten kolouch, když vás vezme tím spárkem, tak může způsobit docela vážný zranění. A teď si představte, co vám může způsobit dospělý jelen!?

Autor
A nyní perlička na závěr. Představme si nyní, že by se nám, dejme tomu, podařilo nějaké zvíře odchytit. A představme si, že by se nám ho podařilo dostat i do auta. To by ho pak mělo odvézt na jatka, ale na jaká jatka? I to se farmář pokoušel zjistit.

Daniel Pitek, farmář:
Když bych potřeboval porazit několik jelenů farmovýho chovu, byly by jste schopní vy, jako jatka, mi je porazit?

Hovoří pracovnice jatek:
Jeleni?!

Daniel Pitek, farmář:
Jelenů, no, slyšíte mě dobře.

Hovoří pracovnice jatek:
Ježíši, to se snad ale střílí, ne?

Daniel Pitek, farmář:
No, to právě, že se nesmí střílet, no, takže je tam v zákoně napsáno, že ho mám odvézt na jatka, takže já sháním nějaká jatka, který by mi to porazili. Dovolal jsem se dobře na Jatky Duchcov?

Hovoří pracovník jatek:
Ano.

Daniel Pitek, farmář:
Měl bych jednu prosbu. Když bych chtěl porazit na jatkách farmově chované jeleny u vás, byli by jste ochotni?

Hovoří pracovník jatek:
Pane, no tak, hleďte! Tak, aby jste to sem přivezl živý, to je úplný nesmysl!

Daniel Pitek, farmář:
No, tak to já si ...

Hovoří pracovník jatek:
To já dělat nebudu, protože já se tady pak nenechám označovat, že tady týráme zvířata.

Hovoří pracovnice jatek:
Já vám rovnou řeknu, že Liberecký kraj taková jatka nemá.

Daniel Pitek, farmář:
Je to normální Kocourkov! My jsme se dostali do stavu, kdy se navýšily nějaký stavy v těch chovech, a teďka vlastně, kdy ti farmáři potřebovali porážet, ale jediná varianta, která je daná, tak je porážka na jatkách specializovaný pro jeleny, který u nás neexistují.

Autor
Po dokončení této reportáže dostal pan Pitek přece jen od veterinární správy povolení pro odstřel deseti jelenů. Nemá prý ale počítat s tím, že by toto povolení v dohledné době zase někdy získal. Nemyslná válka ministerských úředníků, myslivců a farmářů pokračuje a obětí této války je, bohužel, jedno z nejkrásnějších zvířat, které u nás žije.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.