Přihlásit

Myslivci nechtějí ustoupit elektrárně, bude referendum (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vnorovy
Když se nedávno ve Vnorovech na Hodonínsku rozletěla zpráva, že desítky hektarů polí a luk v okolí se přemění na největší sluneční elektrárnu v zemi, na schůzku s investorem přišli hlavně myslivci. Zmenšení honitby o tak velký kus se jim nelíbí.
 Vzbouření na vsi chce proto nyní obec předejít tím, že vyhlásila kvůli elektrárně referendum. "Lidé budou odpovídat na dvě otázky, které jsme již schválili na zastupitelstvu. Z první vyplývá, zda si vůbec něco takového v obci přejí, a ve druhé se vyjádří k tomu, zda k tomuto účelu má obec své pozemky pronajmout, anebo prodat," uvedl starosta Vnorov Antonín Gazárek.
 Původně vyšel termín referenda na místní hody. Ty jsou ale pro obec svátek a nebylo by dobré při něm jitřit vášně. Proto tady dohodli, že se referendum uskuteční jindy, konkrétně 20. listopadu.
 Společnost Eneloka si Vnorovy vybrala pro stavbu elektrárny kvůli tomu, že na tuto oblast dopadá hodně slunečního svitu a navíc obec vlastní rozsáhlé pozemky, a investor se tak může domlouvat jen s jedním majitelem. "Dříve to bývaly obecní pastviny. Část z nich se později přeměnila na pole," uvedl starosta.

Regionální mutace Mladá fronta DNES - jižní Morava

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.