Přihlásit

Myslivci a rybáři porušují zákon, státní úřady to zatím tolerují (Opavský a hlučínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha
Ochrana přírody v Česku zůstává často jen na papíře. Přestože zákon zakazuje vypouštět do přírody nepůvodní druhy živočichů, myslivci a rybáři každý rok do přírody vypouštějí množství druhů, které podle odborníků do střední Evropy nepatří. Stát tomu nejen přihlíží, ale navíc myslivecké a rybářské organizace štědře dotuje. Jen letos dostanou dvě největší z nich od ministerstva zemědělství téměř osm milionů korun. Přitom mnohé cizokrajné organismy působí na životním prostředí obrovské škody a nekontrolovatelně se šíří. Myslivci například vypouštějí původem asijské bažanty či orebice rudé z jihozápadní Evropy. "Jsou to nepůvodní druhy, ale stát nad tím přimhuřuje oči, ač je to zákonem zakázané," říká Josef Stýblo z Českého svazu ochránců přírody. Myslivci však tvrdí, že se na nepůvodní druhy dívají jinak. "Například daňci jsou u nás od třináctého století, a vzhledem k tomu, že se tady adaptovali a běžně se rozmnožují, tak jsou bráni jako běžní živočichové," říká jednatel Českomoravské myslivecké jednoty Jaroslav Kostečka. Podobně mluví i rybáři. "Je otázka, kde bude hranice nepůvodního druhu. Například pstruh duhový je tady od konce devatenáctého století, vypouštíme i amury. My je za nepůvodní nepovažujeme," uvedl Jan Štípek, jednatel Českého rybářského svazu. Duhový pstruh přitom pochází ze Severní Ameriky, amur z Asie. Podle odborníků je nutné pravidla pro vypouštění nepůvodních druhů zpřísnit a vyjasnit. "Je třeba vytvořit černý seznam invazivních druhů. Tam by byly jak druhy, které se již u nás šíří, tak druhy, u kterých to hrozí nebo se tak projevily v jiných zemích," uvedl Jan Plesník z Agentury ochrany přírody a krajiny. Státní orgány zatím porušování zákona trestají jen výjimečně. Česká inspekce životního prostředí sice před časem udělila dvoumilionovou pokutu přerovským rybářům za vypuštění nepůvodního amura bílého, ale nakonec ji snížila na pouhých dvacet tisíc.

DALIBOR DOSTÁL

Vyšlo také v: Benešovský deník, Berounský deník, Boleslavský deník, Bruntálský a krnovský deník, Českolipský deník, Děčínský deník, Frýdecko-místecký a třinecký deník, Havířovský deník, Hranický deník, Chomutovský deník, Jablonecký deník, Karvinský deník, Kladenský deník, Kolínský deník, Kroměřížský deník, Kutnohorský deník, Liberecký deník, Litoměřický deník, Mělnický deník, Moravskoslezský deník, Mostecký deník, Novojičínský deník, Nymburský deník, Olomoucký deník, Prostějovský deník, Přerovský deník, Příbramský deník, Rakovnický deník, Slovácký deník, Šumperský a jesenický deník, Teplický deník, Turnovský a semilský deník, Ústecký deník, Valašský deník, Zlínský deník, Žatecký a lounský deník

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.