Přihlásit

Lovit s dravci bylo před 40 lety nelegální (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

PRÁVNÍK A ZAKLÁDAJÍCÍ ČLEN KLUBU SOKOLNÍKŮ JIŘÍ HEROLD ŘEKL:

* Již 40 let se každý podzim setkávají sokolníci v Opočně, to letošní, jubilejní setkání skončí právě dnes, v sobotu. Bylo to také v Opočně, kde byl v roce 1967 založen Klub sokolníků. Prosadit lov s dravci však asi nebylo jednoduché.

 Lov s dravci nebyl nijak zakotven v zákonech. I pouhé chování a cvičení dravců bylo nelegální. Lidé tuto skutečnost obcházeli například tak, že uvedli, že dravce léčí ze zranění, a tak ho vlastně chovali a načerno cvičili. A jít lovit do revíru, k tomu byla nutná i odvaha hospodáře revíru. Těm hrozilo, že přijdou o lovecké lístky.

* Jak tedy došlo ke změně a jak jste se vy podílel na legalizaci sokolnictví?

 Pracoval jsem na tehdejším krajském národním výboru a jako právník jsem se stal členem komise, která měla za úkol novelizovat prováděcí předpisy k zákonu o myslivosti. Seděl jsem tam s dalšími třiceti lidmi, kteří o sokolnictví nevěděli nic. Ale měli své zájmy, třeba lovit srnce v září, tak byli ochotni výměnou podpořit sokolnické zájmy. Ve vyhlášce se tak objevilo, že se sokolnictvím rozumí držení loveckých dravců a lov zvěře těmito dravci.

* Spolupracovali čeští sokolníci se zahraničím?

 Bohatou a nepřerušenou tradici sokolnictví se může chlubit Rusko, kde v té době významně působil profesor Dementěv, ale v jejich očích jsme byli příliš prozápadní. Proto jsme mnohem více spolupracovali s Rakušany a západními Němci, kteří nám pomáhali znovuobnovit tradici sokolnictví u nás.

* Věnoval jste se i vy osobně chovu dravců?

 Od mládí jsem vášnivý myslivec, ale o sokolnictví jsem se původně nezajímal. Až v šedesátých letech jsem se setkal s vášnivými sokolníky, například Svatoplukem Doubravou, a společně jsme začali tento druh lovu prosazovat. Poté jsem měl dva dravce, jestřáby Káču a Jiskru. Ale je to obrovský závazek. Každý den je nutné s nimi dvě hodiny cvičit, což bylo nad mé možnosti. Ale kdybych mohl, věnoval bych se tomu dál.

Regionální mutace Právo - střední Čechy

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.