Přihlásit

Jedy na poli: umírají zajíci (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Olomouc
Na polích se přemnožili hraboši a doplácejí na to zajíci. Zemědělci proti hrabošům bojují jedovatými nástrahami, zabíjejí tak ale i množství zajíců. Přitom by úplně stačilo, kdyby zemědělci dávali jedovaté látky přímo do nor hlodavců. To je ale prý moc náročné. Myslivci teď sbírají a sčítají mrtvé zajíce, zatím si ale moc nestěžují a radši ani nežádají náhrady škod. Zemědělci by totiž mohli v rámci odvety požadovat náhradu za škody, které působí zvěř na polních porostech. Přemnožené hlodavce teď plošně likviduje většina zemědělských družstev v regionu. "Hraboši a myši se přemnožili, letošní mírná zima jim přála. Zemědělci na jejich likvidaci používají chemické přípravky stutox nebo lanirát, které však mohou zahubit i zajíce," potvrdil ředitel olomoucké agrární komory Miloš Porč. Vážnost situace povrdil také jednatel olomouckého Okresního mysliveckého spolku Jiří Zbořil. "Zatím naštěstí nemáme z okolních sdružení hlášených nějaké velké množství uhynulých zajíců. Nejhorší situace je zřejmě na Prostějovsku, kde už zjistili opravdu masový úhyn. Loni se hodně zajíců kvůli špatné aplikaci stutoxu otrávilo například v okolí Příkaz na Olomoucku," sdělil Zbořil. Nimrodi z Prostějovska předávají nalezené zajíce do veterinárního ústavu, aby se prokázala příčina úhynu. "Přípravky, které zemědělci používají, jsou vyrobené tak, aby lákaly hlodavce. Jed, který naláká hraboše a myši, však chutná i zajícům," vysvětlil jednatel Okresního mysliveckého spolku v Prostějově Jiří Procházka.

Zajíci tak zbytečně umírají spolu se škodlivými hraboši. "Náhradu škod se však myslivci většinou obávají uplatnit. Stejně totiž mohou postupovat také družstva, kterým zvěř způsobuje škody na pěstovaných plodinách. Nimrody by to nakonec přišlo ještě dráž," míní Jiří Procházka. Zbytečným otravám se dá zabránit jen tím, že zemědělci budou nástrahy vkládat ručně rovnou do nor. Vyjde je to však mnohem dráž. Na Olomoucku tento způsob likvidace hlodavců používají například v Dolanech a v Bohuňovicích na Olomoucku. "Je to dražší, ale nemá to negativní dopad na ostatní živočichy. Každoročně si kvůli tomu najímáme brigádníky ze Slovenska. Letos jedy roznášejí na třech stovkách hektarů. Problémy s otrávenými zajíci jsme díky tomu ještě nikdy neměli," řekl ředitel bohuňovického družstva Václav Stejskal.

Foto - ilustrační

MAGDA VRÁNOVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.