Přihlásit

Myslivec ulovil na Hané srnečka albína (Opavský a hlučínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Olomouc
Ojedinělou raritu - bílé srnče - ulovil v těchto dnech nedaleko Horky nad Moravou jeden ze zdejších myslivců. Je to unikát, na jaký si na Hané nevzpomínají ani pamětníci. Bílé srnčí mládě před několika dny skolil v honitbě mysliveckého sdružení Horka nad Moravou jeden z jejích členů Pavel Gaja. "V lese uviděl srnu se dvěma mláďaty. Jedno mělo klasické zbarvení, druhé bylo celé bílé jak padlý sníh. Srnče střelil," řekl hospodář horecké honitby Vlastimil Sedláček. "Podobní albíni jsou u zvěře opravdovou raritou," dodal. "Nepamatuji si, že by v minulosti na Hané někdo ulovil srnčí mládě, které má bílou srst, kopýtka i řasy a červené oči. Podobná pravděpodobnost se u zvěře pohybuje v pouhých desetinách procenta. Musejí se totiž sejít dva jedinci, kteří mají oba vzácný gen způsobující albinismus. Zajímavé je, že v Německu a západní Evropě jsou albíni v přírodě mnohem častější," uvedl jednatel okresního mysliveckého spolku v Olomouci Jiří Zbořil. To, že myslivci bílé srnče ulovili, je z chovatelského hlediska dobře. "Podle zásad správného chovu je všechno, co se liší od normálu a klasického zbarvení, nežádoucí. Z populace je nutné takové kusy vyřadit," vysvětlil Zbořil. To je chovatelské hledisko, ale kromě toho existují také myslivecké pověry. "Jedna z nich říká, že pokud někdo uloví albína, stane se mu do roka nějaké neštěstí, nebo dokonce zemře. Snad se nic z toho nevyplní," řekl Zbořil.

(mak)

Vyšlo také v: Bruntálský a krnovský deník, Frýdecko-místecký a třinecký deník, Havířovský deník, Karvinský deník, Moravskoslezský deník, Novojičínský deník

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.