Logo
Vytisknout stránku

V chovu divokých kachen v Třebíně zjistili ptačí chřipku (Českobudějovický deník)

Třebín
Virus ptačí chřipky potvrdili ve čtvrtek vpodvečer veterináři na Českobudějovicku. Nakažené jsou kachny z chovu společnosti Lesy a rybníky města České Budějovice. Podle odborníků jde ale o nízkopatogenní virus aviární influenzy H3N1, riziko šíření nákazy či dokonce jejího přenosu na člověka je tedy malé.
Přesto se teoreticky může jednat především z veterinárního hlediska o rizikovou nákazu a je nutné provést některá opatření. Tím nejméně příjemným zejména pro veterinářku, která se o chov stará, je utracení všech 280 ptáků. Už nyní je zabezpečeno tak, aby se nákaza nešířila dál.
V kilometrovém okruhu od ohniska je vyhlášeno takzvané pásmo s omezením. Zahrnuje jen část obce Třebín. Tam je zakázáno přesouvat zvířata. Do 13. listopadu musí také Obecní úřad v Dubném v tomto prostoru sečíst veškerou drůbež a další ptactvo chované v zajetí. Bude sloužit jako přehled o výskytu ptactva na ohroženém území a v případě sice nepravděpodobného, ale možného zhoršení situace bude veterinární správě sloužit jako vodítko k dalším zákrokům. Chov, u kterého byla nákaza zjištěna, je určen pro snůšku vajec a rozmnožování kachen divokých. "Likvidace hejna pro nás znamená ztracenou celou příští loveckou sezonu. Škody budou kolem jednoho a půl milionu korun," lituje jednatel Lesů a rybníků města České Budějovice Josef Shoř. Podle jeho slov odeslala společnost v rámci standardního monitoringu chovů drůbeže na testy asi před měsícem 40 vzorků biologického materiálu v chovu. Z nich jediný byl pozitivní, ale doplatí na to celé hejno.
Podle ředitele krajské veterinární správy Františka Kouby dostane každá z kachen injekci barbiturátu, která ji usmrtí. "Musíme také zlikvidovat podestýlku a všechno krmení, aby se nákaza nešířila dál," dodal. Tomu nahrává fakt, že jde o malý chov. "Díky tomu se nám může podařit rychlá likvidace v řádu hodin a ohnisko budeme moci odhlásit," informoval Kouba včera ráno členy Bezpečnostní rady Jihočeského kraje. Další výhodou je, že rybník v poli jen několik stovek metrů od Třebína, u kterého se voliéry s postiženým chovem nacházejí, je vypuštěný. Nehrozí proto, že by se do oblasti stahovalo další vodní ptactvo.
Přes veškerá přijatá opatření není nutné mít z ptačí chřipky obavy. "Situace není dramatická, je pod kontrolou. Opatření běží standardním způsobem," komentoval hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

 

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.