Logo
Vytisknout stránku

Fenka Cira zůstala uvězněná v potrubí (Týdeník Domažlicko)

Její život skončil v melioračním potrubí. Podobné smutné konce loveckých psů nejsou ojedinělé.
"V neděli odpoledne šla dcera s Cirou krmit zvěř. Fenka nejspíš chytila stopu lišky a vletěla do poměrně úzkého potrubí. Celé odpoledne jsme se snažili dostat ji ven, ale nepodařilo se nám to," popsala nám smutnou událost Věra Hrušková z Pece pod Čerchovem.
Až druhý den se Hruškovi dozvěděli, že mohou o pomoc požádat hasiče.
"Jednotka vyjela k záchraně loveckého psa, který uvízl v melioračním potrubí o průměru asi třicet centimetrů. Hasiči potrubí okopali v délce dvaceti metrů od vstupu, prorazili je a posvítili dovnitř," popsala záchrannou akci mluvčí Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje Alena Marešová s tím, že stejný vstup provedli také v polovině a u konce potrubí.
"Pes se nacházel někde mezi odkrytými místy. Po domluvě s majitelem byly po čtyřech hodinách práce ukončeny. Psa se ale ven dostat nepodařilo," dodala Marešová.
"Kdybychom tuto možnost využili hned v neděli, měla určitě větší šanci na záchranu, takhle ji to s největší pravděpodobností stálo život. Hasiči přijeli do patnácti minut po našem zavolání a velice se snažili fence pomoci. Skončili až v půl šesté večer, kdy už byla úplná tma a ještě k tomu hustě sněžilo. Chtěli bychom jim za jejich obětavost a snažení mnohokrát poděkovat," pokračuje Hrušková.
Ačkoliv majitelé fenky nevěřili, že by zaklíněná v potrubí byla ještě naživu, v úsilí dostat ji ven pokračovali i následující dny.
"Je to, jako když přijdete o člena rodiny. Byla to mladá nadějná fenka. Dcera ji používala k myslivosti. Cira byla připravená na zkoušky. Byla dost plachá a na to zřejmě doplatila. Asi to měla v osudu. Všichni to špatně snášíme a dcera pláče, kudy chodí, a dává si to za vinu. Psy jsme měli vždycky, ale tohle se nám ještě nikdy nestalo," dodala Hrušková.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.