Logo
Vytisknout stránku

Myslivci se snaží udržovat stavy zvěře umělým odchovem (Slovácký deník)

Úbytek bažantí zvěře dělá vrásky na čele myslivcům na Slovácku. Podle statistiky Okresního mysliveckého spolku Českomoravské myslivecké jednoty (OMS ČMMJ) v Uherském Hradišti vývoj odlovu bažantů v posledních deseti letech povážlivě klesá.
"Zatímco v roce 1999 skončilo při honech na drobnou zvěř na výřadech 4535 bažantích kohoutů, o rok později jich bylo o pětistovku méně. Pod hranici tří tisíc kusů jsme se dostali v roce 2004. Vroce 2008 pak bylo při honech uloveno jen 2557 bažantů," objasnil Karel Blahušek, předseda OMS ČMMJ.
V těch mysliveckých sdruženích, kde zaznamenali rapidní úbytek pestře zbarvených bažantích pernatců, se myslivečtí hospodáři a předsedové sdružení rozhodli, že se hony na bažanty konat nebudou. "To svědčí o uvědomělosti a serióznosti mysliveckých funkcionářů," potvrdil Blahušek.
Některá myslivecká sdružení podle něj vyrovnávají stavy bažantí zvěře v honitbách umělým odchovem. Aktivní jsou v tomto směru kupříkladu členové mysliveckého sdružení Háj VelehradModrá. Protože v minulých letech v jejich revíru drobné pernaté zvěře ubylo, rozhodli se podporovat její umělý odchov. "V létě před čtyřmi roky jsme například v Čechách nakoupili padesát koroptví, které byly po několikaměsíční aklimatizaci v odchovně vypuštěny do revíru. Z bažantnice na Hodonínsku jsme tenkrát přivezli třicet bažantů obecných, obojkových a královských, které jsme vypustili na sklonku roku," uvedl Miroslav Mazůrek, hospodář velehradského sdružení.
Stavy bažantí populace v revíru se podle něj rozšířily v říjnu roku 2009 o 40 bažantích kohoutů. Jako kuřata je nimrodi nakoupili v Jarohněvicích u Svatobořic-Mistřína. "Dennodenně se o ně vzorně starali členové našeho sdružení Evžen Kunz a Vlastimil Vaněk. V minulých letech to byl i Metoděj Obdržálek z Modré," vyzdvihl jejich péči o opeřence Mazůrek.
V odchovně v blízkosti moderského skanzenu se myslivci před třemi roky dočkali od jimi odchovaných královských bažantů čtyřiceti prachových kuřátek. "Bohužel následkem jednoho ohňostroje, který pořádala v blízkosti voliéry skupina oslavenců, se malí bažantíci odporoučeli na věčnost. A tak nám z těch překrásných kralováků zůstal jen jeden kohout a čtyři slepice," posteskl si Kunz.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.