Logo
Vytisknout stránku

Stovka sokolníků chrání španělská letiště (ekolist.cz)

Španělská letiště využívají služeb sokolníků. Je to jednoduchý, levný a ekologický způsob, jak ochránit letadla před kolizí s ptáky, píše server ECOticias.com.

Celkem 33 španělských letišť využívá služeb sokolníků, aby se předešlo nehodám, které způsobí ptáci, říká Javier Ceballos, mezinárodní sokolnický odborník a zmocněnec španělského ministerstva kultury pro sokolnictví.

Sokolníci vypouštějí své dravce do vzduchu, aby odradili ostatní ptáky, především holuby a racky, kteří by se mohli dostat do turbín motorů nebo narazit do kabiny letadla, a způsobit tak opravdové letecké neštěstí.

Javier Ceballos upřesňuje, že letiště, jako jsou například ta v Madridu a Barceloně, spolupracují až se čtyřmi sokolníky.

Ceballos dodává, že sokolnictví - jež bylo v listopadu 2010 v keňském Nairobi prohlášeno organizací UNESCO za nehmotné světové kulturní dědictví lidstva - "je loveckým uměním, v němž se člověk stará o ptáky v zajetí a cvičí je, aby lovili kořist volně ve svém přirozeném prostředí".

Rovněž dodává, že sokolnictví je "jedním z prvních příkladů udržitelného rozvoje", a podle jeho názoru "je jedinou disciplínou, která spojuje kulturu a životní prostředí".

Podle článku "Cien halconeros previenen accidentes en 33 aeropuertos espa'oles" zveřejněného na serveru ECOticias.com dne 18. ledna 2011.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.