Logo
Vytisknout stránku

Manželé si vzali domů přejetého zajíce. Za pár dní dostali horečku (Mladá fronta DNES)

JIŽNÍ ČECHY
Na Jindřichohradecku řádí tularemie. Nebezpečná nemoc, kterou na člověka přenášejí zajíci. Dva lidé se s ní už nakazili.

"Manželé našli na silnici mrtvého zajíce, mysleli si, že ho srazilo auto, a vzali si ho domu," řekl včera František Kouba, ředitel krajské veterinární správy.
Doma zajíce muž stáhnul a dal do mrazáku. Během několika dní dostali smanželkou vysoké horečky. "Šli k doktorovi, který potvrdil tularemii. Nakazili se při kontaktu s mrtvým zvířetem. Tularemie se totiž šíří pouhým dotykem, ale i vdechnutím. Zajíce tak nemusíte vůbec sníst a nakazíte se," vysvětluje František Kouba s tím, že tularemii u mrtvého zajíce potvrdily laboratorní testy.

Ohnisko nákazy se objevilo v Hrdlořezích na Jindřichohradecku. Už přes dva týdny proto v této oblasti platímimořádná veterinární opatření a trvat budou ještě tři měsíce.
"Vyhlásili jsme ochranné pásmov okolí pěti kilometrů na katastru Hrdlořezy, Suchdol nad Lužnicí a Dvory nad Lužnicí," uvedl Kouba.

Zajíci se v tomto období nesmí střílet, ale myslivci dostali výjimku.
"Nemocného zajíce, který ztrácí plachost, před lidmi neutíká a nechá se chytit, odstřelit ve vyhlášeném ohnisku nyní můžeme," řekl Pavel Průša z OMS Jindřichův Hradec. Každý takový kus ale musejí myslivci předat veterinářům, kteří ho vyšetří a zaevidují.

Lidé by v žádném případě neměli na mrtvá zvířata sahat holýma rukama. "Bakterie pronikne do těla i přes poraněnou kůži. Nemoc se projevuje vysokými horečkami, otoky mízních uzlin a bolestí. Zasáhnout může i zažívací trakt nebo dýchací ústrojí," sdělila lékařka Jindřiška Bicanová.
Nemoc se mezi lidmi nepřenáší. Ti se mohou nakazit jen od zvířat, a to hlavně od zajíců, ale i hlodavců. Každý uhynulý kus by proto měl nálezce ohlásit buď na veterinu, nebo mysliveckému sdružení. A to i v případě, že zvíře srazíte autem.

"Lidé by neměli zvířata sbírat a odnášet si je domů. Zvíře patří buď myslivcům, nebo správcům honitby. Člověk se tak vlastně dopouští pytláctví a samozřejmě riskuje zdraví," poznamenal Pavel Průša z OMS Jindřichův Hradec.
Tularemií se v České republice ročně nakazí stovky lidí. Podle myslivců se nemoc v jižních Čechách objevuje právě nejvíce na Jindřichohradecku.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.