Logo
Vytisknout stránku

Bude lenešický rybník chráněným územím? (Svobodný hlas)

Touto otázkou se zabývali ochránci přírody a instituce již od podání prvního návrhu roku 1978.
Záměr bohužel nepodpořil ani MNV, ani později OÚ v Lenešicích. Námitky kvůli možnému omezení v činnosti mělo místní myslivecké sdružení, Rybářství Mariánské Lázně i vlastníci pozemků. Za 32 let tedy nedošlo k posunu, což se však nyní může změnit. Lenešický rybník velmi často navštěvují ornitologové z Prahy, Mostu, Bíliny a dalších míst, protože jde o významnou lokalitu. A právě ornitologové se se Správou CHKO České středohoří chtějí o vyhlášení ochrany pokusit. Záměr podporuje i odbor ŽP MÚ v Lounech. Není vyloučeno, že po jednání zainteresovaných stran dojde k dohodě. Že lze provádět hospodářskou činnost i v chráněných územích, lze sledovat na území NPR Velký a Malý Tisý v jižních Čechách, kde se ornitologové dohodli na spolupráci jak s myslivci a rybáři, tak i s majiteli pozemků ke všeobecné spokojenosti.
Lenešický rybník by si ochranu určitě zasloužil a profitovat by z toho mohly všechny zúčastněné strany. Hlavní rybník má i s pěti výtažnými rybníky 111 hektarů a v období více než třicetiletého sledování zde bylo zastiženo 190 druhů ptáků. U 69 bylo doloženo hnízdění a u dalších deseti druhů se předpokládá. Byly zastiženy i tak vzácné druhy jako je plameňák růžový, labuť černá a zpěvná, husa indická, pisila čáponohá, orel mořský a mnoho dalších. Při koncentraci až 450 labutí velkých jich zde hnízdilo osm párů, což nebylo zaznamenáno ani v jižních Čechcáh. Podobně i hnízdění 20 párů potápek černokrkých nebo 10 párů rákosníků velkých.
A protože lenešický rybník je i významným mokřadem regionálního významu, blízký přirozenému prostředí, ochranu by si určitě zasloužil. Osobně by mne to po dlouholetém neúspěšném snažení velmi potěšilo.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.