Logo
Vytisknout stránku

Pytlákova past zmrzačila mladého orla (Právo)

Létání skončilo pro mládě chráněného orla mořského, kterého podle všeho zmrzačil bezohledný pytlák. Ten na Sokolovsku nastražil železnou past, do níž se dravec chytil. Na jednom z pařátů už má jen jeden prst s drápem, tři mu musel amputovat veterinář.
"Zřejmě se chytil do pytláckých želez. Zranění od elektrických drátů to není. Byl by popálený na dvou místech a to není," krčí rameny Vladimír Tomáš Smolík ze Záchranné stanice handicapovaných živočichů Drosera v Bublavě na Sokolovsku, kde se zraněného asi tříměsíčního opeřence ujali. Pokud mládě přežije, na svobodě si už nikdy nic kvůli handicapu neuloví a bude odkázáno na pomoc lidí. "Se zmrzačeným pařátem není schopno si nic ulovit. Budeme si ho tady muset nechat a dokrmovat," poznamenal Smolík.
Ten teď orla každý den ošetřuje a na zraněné místo mu vtírá léčivou mast. "Věřím, že se z toho dostane," doufá správce.
Bublavská stanice má ve voliéře orly dva. Přitom tito dravci se vyskytují spíše v jižních Čechách a na Moravě, kde je více vodních ploch. "Orel mořský v našem regionu je kuriozita," potvrdil Smolík.
Oba ptáci podle něj mohou pocházet ze stejného hnízda. Toho prvního zhruba před měsícem donesli houbaři. Mládě asi vypadlo z hnízda a rodiče jej už nepřijali. "Až se rozlétá, tak ho vypustíme," poznamenal správce.
Orel mořský patří mezi největší dravce v Česku, podle ornitologů jich tu hnízdí asi jen 30 až 35 párů.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.