Logo
Vytisknout stránku

Myslivecká tradice na Jemčině po letech znovu ožije (denik.cz)

Novosedly nad Nežárkou, Jemčina - V sobotu 8. října se v areálu loveckého zámečku Jemčina odehraje burza myslivosti, která potrvá od deseti hodin dopoledne do odpoledních tří hodin.

Vstupné na akci je 140 korun, přičemž v ceně je započítaná i prohlídka zámecké kaple, doplněná výkladem o historii zámku a tamních parforsních honech. Za posledních pánů hradeckého zámku, rodiny Černínů, byly u šlechty právě tyto hony ve velké oblibě.

Jedná se o jakousi předem připravenou štvanici, při které společnost šlechticů na koních ve volném terénu naháněla předem vystopovaného a odchyceného jelena, kterého předtím vypustili z klece. Cíl parforsního honu byl kořist úplně vyčerpat a poté ji zabít loveckým nožem. Tato drastická varianta honu se postupem času zjemnila v pouhé dohnání jelena, jeho odchycení a navrácení do původního prostředí.

Součástí myslivecké burzy bude vystoupení lovu z koně s palnou zbraní a také s lasem, včetně věhlasné koňské drezury a hodinové kovbojské show jezdce pony expressu, které se v jednu hodinu odehraje na čestném dvoře zámku. Vystoupení je podle pořadatelů vhodné pro děti. Návštěvníkům je v průběhu celé burzy povoleno opouštět areál zámku.

Zámek Jemčina zároveň nabízí mysliveckým sdružením trvalé vystavení trofejí.

Části z původního nábytkového vybavení jemčinského zámečku se zachovaly na prohlídkové trase C na Státním hradě a zámku v Jindřichově Hradci. Návštěvníci si zde mohou prohlédnout například jemčinskou knihovnu nebo soubor obrazů černínských loveckých psů."

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.