Logo
Vytisknout stránku

Lesní zvěř míří stále častěji do ulic měst (Valašský deník)

Problémy mají převážně řidiči. Pod kapotou jim dokáží udělat řádnou paseku třeba kuny

Valašsko
Setkat se ve valašských lesích s liškou nebo zajícem není nic zvláštního. Divoce žijící zvířata se však stále častěji začínají zabydlovat i ve městech. V odpadcích, na březích Bečvy, ale i mnohem blíž.
K lidským obydlím se stěhují například kuny. Ty se na vesnicích zabydlují ve stodolách i u kurníků. Občas si ale vyberou mnohem nebezpečnější skrýš. Pod kapotami automobilů. "Rozškubaly nám izolaci. Ještě, že se nepustily do elektriky," vzpomíná na nedávnou zkušenost Marie Šidlová z Lužné.
O tom, že nevítaný host u motoru auta dokáže natropit pořádnou škodu, ví své také automechanik Jaromír Maléř. "Často překoušou kabely tak, že auto ani nejede. S takovými případy se setkávám tak dvakrát třikrát do roka," popsal mechanik z Horní Bečvy. Kromě toho se kuny pouštějí i do izolace k odhlučnění motoru.

Kuny a potkani
Právě protihlukové peřiny na kapotě auta jsou podle zkušeností automechanika Davida Kabeláče rozškubané nejčastěji. "Je to skoro u každého auta. Na motoru jsou vidět tlapky a jde poznat, že po němněco chodí," nastínil.
Kuny se podle ekologa Milana Orálka ve městech vyskytují všude. "Nejčastějšími zvířaty ve městech jsou pak potkani, ježci, ale i ptáci. Srnky jsou k vidění v okrajových částech města," podotkl Orálek. Zkušenosti s divokými zvířaty mají také valašští strážníci. "V okrajových částech se občas objevují uhynulá zvířata z lesa. Ta pak předáváme zástupcům příslušné honitby," popsal ředitel vsetínské městské policie Nikolaj Martinák. S dalšími zvířaty se strážníci setkávají celkem běžně. "Není nic výjimečného zahlédnout u Bečvy vydru nebo ondatru. To samé platí i u kun," dodal.
Zvířata zpestřují služby také rožnovským strážníkům. Srna ve městě je podle jejich ředitele Daniela Vašuta dost častý jev. "Už kvůli tomu, že je Rožnov v hornaté oblasti," přiblížil. Jen za tento rok se strážníci "postarali" o zhruba desítku sražených srn.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.