Logo
Vytisknout stránku

Za uhynulé divočáky podali myslivci trestní oznámení (Tachovský deník)

Podle členů honebního společenství se může myslivcům někdo mstít. Netuší ale za co

Stříbro
Trestní oznámení na neznámého pachatele podali v úterý dopoledne myslivci v souvislosti s úhynem divokých prasat na Stříbrsku. Mrtvých divočáků bylo doposud nalezeno 22, převážně v korytě řeky Mže v okolí Milíkova. Podle členů Honebního společenství Stříbro, které lokalitu spravuje, má smrt prasat na svědomí travič.
"Protože se vyloučil prasečí mor i jiná nemoc, vyloučeno bylo i utonutí, musí mít uhynutí prasat na svědomí lidský faktor," sdělil Deníku místostarosta Honebního společenství Stříbro Josef Plzák. "Když někdo něco takového dělá, je buď nemocný, nebo se mstí. V takových případech, jako je tento se ale většinou jedná o mstu," doplnil Plzák. Za co by se někdo mohl myslivcům mstít, nemá tušení. "Rozhodli jsme se proto podat trestní oznámení, což učinil kolega dnes dopoledne," doplnil v úterý Plzák.
Kromě divokých prasat se hromadný úhyn jiné lesní zvěře netýká. "V naší honitbě se jednalo o divočáky. Byl nalezen také jeden uhynulý norek. Pokud to má souvislost, mohl se otrávit z masa prasat, protože některá mrtvá zvířata už byla načatá. Ale spárkaté zvěře se hromadný úhyn naštěstí netýká," uvedl dále místostarosta honebního společenství.
První uhynulá prasata našly minulý týden v korytě Mže děti. Odborníci doporučují, že při každém podobném případě je nejlepší kontaktovat policii. "To je nejsnazší, policie už ví, co má v takovém případě dělat. Je možné také kontaktovat veterináře, nebo příslušného mysliveckého hospodáře či nájemce honitby," uvedl předseda Okresního mysliveckého spolku v Tachově Pavel Nečas.

Co je to karbofuran
V souvislosti s uhynulými divočáky se hovoří o otravě pesticidem karbofuran. Ten se používal v zemědělství, ale v EU byl již zakázán. V České republice byl v prodeji až do prosince 2008 pod jménem Furadan ve formě postřiku a granulí. V ČR je v posledních letech karbofuran zneužíván k zabíjení zvířat formou návnad. Otrávený živočich umírá během několika minut v silných křečích. Takové použití karbofuranu zakazuje zákon o myslivosti a zákon na ochranu zvířat proti týrání. Karbofuran je bílá krystalická látka bez zápachu, rozpustný ve vodě i v dalších látkách. Poločas rozpadu: 20-120 dní v půdě. Zdroj: wikipedie


All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.