Logo
Vytisknout stránku

Techno stresovalo zvěř. Ohrozilo hlavně mláďata (Mladá fronta DNES)

Několikadenní technoparty, která se konala v minulých dnech v Černousích, stresovala tamní zvířata. Podle odborníků hrozilo, že srnky potratí, nebo že ptáci opustí svá hnízda a mladé tam nechají.

Uhynulá mláďata savců i ptáků se mohou objevit na účtu za velkou technoparty, která duněla od minulého pátku do středy v Černousích na Frýdlantsku. Ničivý účinek na přírodu měla s téměř stoprocentní jistotou také menší víkendová technoparty v Nové Vsi u Chrastavy.
"Zvířata v okolí musela být z několikadenní hlasité hudby velmi vystresovaná," řekla jednatelka Okresního mysliveckého spolku v Liberci Věra Bouzková. "Pořadatelé technoparty se bohužel trefili do doby, kdy srnky a další samice savců kladou mláďata."
Ryk z technoparty, kam se sjelo okolo tří tisíc mladých lidí, připravil o spánek obyvatele okolních obcí i polského pohraničního města Zavidov. Na rozdíl od zvířat však někteří mohli utéci i se svými dětmi k příbuzným do vnitrozemí, nebo se přestěhovat do místností chráněných před hlukem.
Jak může technoparty zvířatům uškodit? "Srnkám hrozily potraty," upozornila Bouzková. "A pokud už nakladly mláďata a kojily je, mohly kvůli hluku přijít o mléko. Nelze vyloučit ani to, že před hlukem uprchly a nechaly mláďata opuštěná." Zpráva o technoparty zaskočila ornitologa Severočeského muzea v Liberci Martina Pudila. "Hlasitá hudební produkce v krajině, kde žijí ptáci, to je průšvih. Kolem Černous hnízdí třeba jeřábi a další citlivé druhy," prohlásil.
Podle Pudila jsou dopady hluku na ptáky ještě horší než na savce. Srnky totiž mohou narozená mláďata odvést, zatímco ptáci opustí hnízda bez nich, případně v nich zanechají ještě nevylíhlá mláďata.
I když se po několika dnech vrátí, snůška vajec již většinou zastydne. Chlad v hnízdech bez dospělých ptáků ohrožuje i holá ptáčata. "Chápu, že se mládež musí někde vyřádit, ale neměla by to dělat na úkor přírody," konstatovala Bouzková. "Dneska si skoro každý dělá co chce a nikdo se nás na nic neptá. Přes myslivecké honitby se jezdí automobilové rallye, na lesních cestách hlučí čtyřkolky nebo terénní motocykly."

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.