Logo
Vytisknout stránku

Pozor na omezení vstupu do části národního parku (Krkonošský deník)

Vrchlabí
Vstup do některých oblastí Krkonošského národního parku každoročně omezuje Správa KRNAP. Letos to bude již po dvanácté a za vším stojí ochrana přírody. "Jde zhruba o 15 procent celkové rozlohy národního parku. Hlavním důvodem je snaha zamezit devastaci v souvislosti s masivním sběrem borůvek," vysvětluje mluvčí Radek Drahný.

Nečekají problémy
Pracovníci Správy KRNAP označí dotčené lokality přímo v terénu. Opatření začne platit v pondělí. "Vzhledem k malé úrodě borůvek, způsobené jarními mrazíky a silnými dešti, však neočekáváme velké problémy," dodává Drahný.
Účelem opatření je omezení přístupu veřejnosti do některých lokalit, s výjimkou značených cest Klubu českých turistů a vyhrazených cyklotras. Běžní návštěvníci tak omezení v podstatě nepoznají, nadále budou moci po turistických cestách a cyklotrasách procházet, resp. projíždět bez omezení.
To potvrzuje i Markéta Vaňková z Prahy, která s dětmi každoročně přijíždí do hor na prodloužený víkend. "Chodíme stejně jen po značených cestách. Že se vstup každoročně omezuje, víme, ale ani netušíme, kdy tohle období začíná a končí," říká.
Důvodem k tomuto kroku je intenzivní sběr plodů v cenných lokalitách. Nešetrným sběrem jsou devastovány porosty brusnice borůvky. Snižuje se tak potravní základna pro semenožravé ptáky a savce. Kvůli nadměrné návštěvnosti přírodovědně hodnotného území jsou poškozovány lokality výskytu zvláště chráněných rostlin. Dalším důvodem je rušení klidu zvěře, zejména v době přivykání na lokality poblíž přezimovacích obůrek a v době říje.

Hlavně II. zóna
Část území s omezeným vstupem se nachází v I. zóně národního parku, kde je vstup mimo značené cesty zakázán celoročně zákonem. "Současné omezení se tedy týká hlavně II. a malé části III. zóny, kde je normálně volný pohyb povolen, ale toto opatření jej dočasně omezuje," doplňuje Radek Drahný.
Opatření obdržely všechny obecní a městské úřady, jejichž správního obvodu se nařízení týká. Ty je vyvěsily na úřední desce. Přílohou opatření je mapa a slovní popis hranic. Příkladem lokalit s omezeným vstupem je například okolí Vosecké boudy, Lysé hory a Kotle, pramen Labe, okolí Luční hory a Stříbrného hřbetu, Liščí hory a Studniční hory, Obří důl, okolí Sněžky, Lví důl, nad Malou Úpou, Dvorský les a okolí Černé a Světlé hory.
Na základě zkušeností z minulých let je patrné, že velká většina české veřejnosti si na toto omezení zvykla a respektuje ho. Naopak největší problémy působí s omezováním vstupu do části Krkonošského národního parku zahraniční "profesionální" sběrači, kteří podnikají nájezdy na plochy zejména v blízkosti státní hranice. "Fyzickým osobám, jež opatření nebudou respektovat, hrozí pokuta až 10 tisíc korun a propadnutí prostředku, který při spáchání přestupku mnohdy používají - hřebenového česáčku na borůvky," upozorňuje Radek Drahný.
Opatření vstupuje v platnost nadcházející pondělí a bude platit do 15. listopadu."A máme již i termíny pro roky následující, od 20. 7. do 15. 10. 2013 a od 20.7 do 15.10. 2014," předeslal tiskový mluvčí Správy KRNAP. V terénu bude území s omezeným vstupem označeno informačními cedulemi v českém a polském jazyce.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.