Logo
Vytisknout stránku

Slídiče, ohaře a jezevčíky testovali v Bílých Karpatech (Slovácké noviny)

Bílé Karpaty
Jedenáct slídičů, ohařů a jezevčíků nejen z našeho regionu úspěšně složilo v sobotu v lesích Bílých Karpat zkoušky lovecké upotřebitelnosti pro dosled spárkaté zvěře.

Jinými slovy se stali oficiálně platnými pro své pány i myslivecká sdružení při honech nebo například pro dohsled zvěře ulovené na čekané. Barvářské zkoušky jezevčíků a teriérů, jak zněl přesný název prověrek, uspořádal po dvou letech v honitbě Mysliveckého sdružení Kasivec Slavkov na úpatí Bílých Karpat Okresní myslivecký spolek Uherské Hradiště.
"Tyto zkoušky tady děláme pravidelně každý rok. Neuskutečnily se pouze vloni, a to pro malý zájem. Před dvěma roky se naopak přihlásilo dvanáct zájemců, což byl maximální počet," poznamenal předseda okresní kynologické komise Josef Tinka. Vítězem sobotních psích prověrek se v lesích nad Slavkovem stala fena anglického špringršpaněla Gina z Vítkova dvora Davida Dvouletého z Nedakonic.
Druhé a třetí místo pak obsadili rok staří psí sourozenci - jezevčíci drsnosrstí majitele Františka Hauerlanda z Bystřice pod Lopeníkem. Účastníci testů museli pod přísným dohledem pěti zkušených rozhodčích absolvovat pětici disciplín, z nichž tou nejdůležitější - tedy jakousi královskou - bylo jít po 12 hodin staré pobarvené (krví pokapané) stopě a na jejím konci objevit zastřeleného srnce.
"Ve vedru, které tady dnes panovalo, to bylo hodně náročné pro všechny psy. Myslím si, že nikdo z nás účastníků nemohl tušit, jak to dopadne. Víte, pes může být stoprocentně připravený, ale na zkouškách vás může zklamat. Z vítězství dvouleté Giny mám pochopitelně radost a jsem rád, že jsem zúročil všechno, co jsem vložil do její přípravy," nechal se slyšet David Dvouletý.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.