Logo
Vytisknout stránku

Obory na rozcestí (ČT 1)

Jiří Vízner, redaktor
Obora u Moravského Krumlova na Znojemsku patří k největším v republice. V těchto dnech ji správci chystají na jaro. Zároveň čekají, jak dopadne projednávání připravované novely mysliveckého zákona. Ten umožní fungování obor pro veřejnost omezit. To oborníci na rozdíl od ochranářů a ombudsmana vítají.

Marek Machan, Lesy ČR
V určitých obdobích, třeba v předjaří, na jaře, když bude kladení mláďat, tak by bylo velmi vhodné, aby ten pohyb návštěvníků byl co nejmenší, nejlíp teda spíš žádný.

Dalibor Šafařík, Lesy ČR
Obory jsou v zařízení pro intenzivní chov zvěře. V řadě případů nebo v některých případech dokonce se jedná o záchranné chovy ohrožených druhů, jako je například koza bezoárová.

Jiří Vízner, redaktor
V současnosti rozhodují o zákazu vstupu obecní úředníci. Konkrétně v Moravském Krumlově teď platí jen část dne. Nově by mohli rozhodovat přímo oborníci. Jenže v praxi by to mohlo znamenat, že se takovéto procházky stanou v některých místech raritou. Alespoň podle Českého svazu ochránců přírody, který chystanou novelu kritizuje, stejně jako další ekologové nebo ombudsman.

Jan Skalík, Hnutí DUHA
Až sedm měsíců v roce by mohly být obory zavřené veřejnosti. To podle nás docela dost odporuje právo na krajinu, možnosti se v ní pohybovat.

Stanislav KŘEČEK, ombudsman
Musí být zachováno právo občanů na vstup na území státu, a to podle našeho názoru novela neumožňuje.

Tomáš Kunca, Ministerstvo zemědělství
Dáváme povinnost vlastníkům, aby zpřístupnili oboru v době, která bude stanovená vyhláškou. A ministerstvo zemědělství počítá s tím, že v době hlavní turistické sezóny budou ty obory zpřístupněné.

Jiří Vízner, redaktor
Navíc podle ministerstva zabírají obory jen půl procenta tuzemské krajiny. A lidé tak mohou do přírody jinam. I to by se ale podle kritiků mohlo změnit. Obávají se, že s novelou zákona začnou obory přibývat.

Jan Skalík, Hnutí DUHA
Na oplocení obor se nebude vztahovat žádné územní rozhodnutí. A to by vlastně znamenalo, že bohatí lidé, kteří si koupí velký kus lesa, tak si ho zaplotí.

Tomáš Kunca, Ministerstvo zemědělství
Nepředpokládáme vznik a nárůst počtu obor v následujících letech, protože to je provázáno s velkými finančními náklady toho vlastníka.

Jiří Vízner, redaktor
Teď finišuje mezirezortní připomínkování novely. Pokud projde, změny by mohly začít platit od příštího roku.

Reportáž najdete zde

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.