Logo
Vytisknout stránku

Po stopách palných zbraní. Kde se vzaly pušky a revolvery? (Svět na dlani)

Palné zbraně jsou dnes součástí světa, kterou už asi nikdy nikdo nevymaže a nezmění. Dokládají, že člověk byl odjakživa nejvíce vynalézavý v hledání cest, jak ublížit něčemu nebo někomu jinému. Kam ale až sahá historie těchto nebezpečných nástrojů? A jak se pušky a další palné zbraně měnily v průběhu dekád?

Na počátku byl kámen. Respektive hornina zvaná pazourek, která se pro své relativně snadné opracování stala jedním z nej vy užívanějších materiálů pro výrobu prvních kamenných nástrojů. S tím, jak člověk moudřel, zlepšoval i své nástroje a zbraně - jednodu-chý nuž, oštěp a před 50 nebo 20 tisíci lety (názory odborníků na to se různí) také ikonický luk, který už vyžadoval provaz a výrobu šípů s kostěnými, kamennými a následně samozřejmě také kovovými hroty.

Vynález luku je z hlediska historie zbrani klíčovými momentem. Umožnil lidem efektivněji lovit tím, že výrazně snížil šance zvířat na únik. Samozřejmě ruku v ruce s tím se vyvíjely i další zbraně. Kdy ale do rovnice vstoupily ty palné?

Celý článek najdete ve čtrnáctideníku Svět na dlani

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.