Logo
Vytisknout stránku

Ornitologové vyvrátili, že by lidé u lipenské zátoky mohli vyfotit tetřívka (ČTK)

Ornitologové vyvrátili, že by lidé v lipenské zátoce u Frymburku na Českokrumlovsku mohli vyfotit tetřívka. Jeho snímek z dané lokality se objevil na sociální síti. Podle ornitologů však jde o podvrh, tetřívek na fotce byl vycpaný. Frymburský místostarosta Antonín Labaj, který na případ upozornil, se domnívá, že jde o ovlivnění veřejného mínění kvůli plánované developerské výstavbě v oblasti. Řekl to včera ČTK.

„Dozvěděl jsem se, že žena, která údajného tetřívka vyfotila, sama vlastní v lokalitě rekreační objekt. A zřejmě nechtěla, aby se zde v budoucnosti stavělo, proto použila tuto taktiku,“ uvedl Labaj.

Jihočeský ornitologický klub, který fotografii prozkoumal, uvedl, že nic nevypovídá o možném výskytu tetřívka v lokalitě. Rozboru se věnovali i muzejní zoologové. „Docházíme k závěru, že na fotografiích není živý exemplář. Ačkoliv Jihočeský ornitologický klub považuje záměr výstavby v Kovářově za krajně problematický, je znepokojen situací, která nastala zveřejněním falešného fotografického dokladu,“ stojí v prohlášení Jihočeského ornitologického klubu.

V okolí lipenské přehrady v posledních letech vzniká řada developerských projektů. Většinou jde o komplexy s rekreačními domky. Někteří místní obyvatelé i aktivisté projekty kritizují. Poukazují například na možné poškození krajiny a zhoršení kvality vody v přehradě. „Nejsme z toho také nadšeni, ale musíme respektovat pravidla. Obec má často svázané ruce, protože před 30 lety bylo rozhodnuto, že část okolí lipenské přehrady bude určeno k zástavbě. Nikdo nechce bránit ekologům, aby proti tomu bojovali, ale musí být ten boj férový,“ řekl Labaj.

ČTK

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.