Logo
Vytisknout stránku

Jihlavská zoo dostala nového samce babirusy, nahradí zvíře, které uhynulo (ČTK)

Jihlavská zoologická zahrada dostala ke třem samicím sudokopytníků babirus nového samce, nahradí zvíře, které letos uhynulo. Dvouletého samce dovezli chovatelé z německé Zoo Opel minulý týden. Zvyká si na nové prostředí a postupně se bude seznamovat se samicemi, sdělila včera ČTK Simona Kubičková z marketingového oddělení zahrady. Uvedla, že jihlavská zoo teď chová babirusy sulaweské jako jediná v České republice.

Babirusy jsou v Jihlavě od roku 2001, odchovaná byla dvě mláďata. Samice narozená v roce 2018 zůstala, další mládě z roku 2021 bylo předané do chovu v Belgii. Teď byla jihlavská zoo několik měsíců bez samce. „Námi chovaný samec se potýkal s dlouhodobými zdravotními problémy a v červnu letošního roku jsme ho museli uspat,“ uvedla Kubičková. Díky novému samci by chtěla zoo pokračovat v odchovu babirus.

Na rozdíl od ostatních prasat se babirusy velice pomalu rozmnožují, samice rodí pouze jedno, vzácně dvě mláďata, uvedla Kubičková. Babirusy sulaweské jsou vzácným druhem v přírodě i v zoologických zahradách. Vyskytují se pouze na ostrově Sulawesi a několika přilehlých ostrůvcích v Indonésii, obývají tam tropické deštné lesy.

Samci babirus mají v horní i dolní čelisti hákovité špičáky, které se jim stáčí nad hlavou. Díky nim dostaly babirusy i pojmenování, domorodcům připomínaly parohy. „V indonéštině znamená slovo babi prase a rusa jelen, dohromady tedy prasojelen,“ uvedla Kubičková. Babirusy jsou všežravci, žijí v malých skupinách do deseti jedinců. Dožívají se 12 až 20 let.

Jihlavská zoologická zahrada je příspěvkovou organizací města. Chová přes 270 druhů exotických zvířat, zaměřuje se na primáty, šelmy, kočky a plazy. Minulý rok měla zahrada rekordní návštěvnost, přišlo přes 353 000 lidí. V letošních prvních devíti měsících jich do zoo zavítalo přes 320 800.

ČTK

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.