Logo
Vytisknout stránku

Správa parku Č. Švýcarsko se snaží potvrdit výskyt kočky divoké na svém území (ČTK)

Správa parku České Švýcarsko se snaží potvrdit výskyt kočky divoké na svém území. Loňská data z fotopastí, která se kvůli zdržení způsobená děním okolo ničivého požáru vyhodnocovala až letos, ukázala na snímky, které zachycují kočku s typickými rozlišovacími znaky pro kočku divokou, což je jeden z nejvzácnějších druhů fauny v České republice. Uvedla to 10. listopadu správa parku na svém webu.

Fotopasti slouží pro sledování volně žijících zvířat. Snímky zachycující kočku pořídila fotopast loni v březnu ve vnitřních částech národního parku, při hranici jeho klidového území. „Vzhledem k tomu, že se jedná o snímky pořízené za denního světla, jejichž kvalita je mimořádná, lze říci, že se velmi pravděpodobně jedná o téměř čistou kočku divokou, která má všechny typické rozlišovací znaky a naopak nenese žádné zjevné znaky křížence,“ uvedl Martin Valášek, zoolog Správy Národního parku České Švýcarsko. „Potvrdit její výskyt opakovaně ale nemusí být snadné, území národního parku je velmi rozsáhlé a ve zdejším komplikovaném terénu hledáme pověstnou jehlu v kupce sena. Budeme potřebovat i notnou dávku štěstí,“ dodal.

Přírodovědci chtějí zjistit, zda šlo o migrujícího jedince, nebo se na území národního parku kočky divoké usadily. „V případě trvalého výskytu by se jednalo o významnou událost. Kočky divoké jsou v přírodě České republiky velmi vzácné, v uplynulém desetiletí byly ojediněle zaznamenány pouze v několika oblastech, například na Šumavě, v Beskydech či v Doupovských horách,“ uvedla správa parku České Švýcarsko.

Zoologové nyní umísťují fotopasti cíleně, využívají vnadidlo, které je pro kočky mimořádně atraktivní. Jde o výluh z kozlíku lékařského, kterým je potřísněný dřevěný kolík umístěný před vlastní fotopastí. Pokud se kočka divoká v území vyskytuje trvale, zvýšila by se také šance, že se kromě fotografií podaří časem získat i vzorky srsti a podrobit je analýze DNA. Tato analýza by pak poskytla i bližší informace o původu kočky či míře případného křížení s kočkou domácí. Dosavadní výzkumy ukazují, že tato míra křížení, tedy hybridizace, je u středoevropských populací koček divokých nízká.

ČTK

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.