Logo
Vytisknout stránku

Kazachstán chce vybít část populace sajgy tatarské, dříve kriticky ohrožené (ČTK)

Kazachstán plánuje vybít až 337 000 sajg tatarských poté, co se počty těchto kdysi kriticky ohrožených antilop po úspěšném zásahu kazachstánské vlády zdesetinásobily. Informoval o tom server Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL).

V roce 2015 vypukla mezi sajgami tatarskými v centrální oblasti Kazachstánu epidemie, které tito sudokopytníci s atypickým čenichem podléhali po tisících. Během několika týdnů jich tehdy uhynulo na 200 000, což bylo přes 60 procent populace v celé zemi. V posledních letech se ale jejich populace vzchopila a nyní dosahuje počtu 2,6 milionu jedinců, uvádí kazachstánské ministerstvo životního prostředí.

Zemědělci ve středoasijské zemi si se vzrůstajícím počtem sajg stěžují, že jim velká stáda spásají úrodu a ničí živobytí. Za loňský rok podle ministerstva způsobily škody v zemědělství ve výši 25,5 milionu dolarů (580 milionů korun).

Astana chce moratorium na lov sajg ukončit k 31. prosinci letošního roku. Odborníci nicméně varují, že by Kazachstán měl nejprve zavést opatření, která by zabránila pytláctví a dalším problémům, které tato zvířata přivedly v 90. letech minulého století na pokraj vyhynutí. Pytláci sajgy zabíjejí pro jejich rohy, po kterých je jako po přísadě tradiční medicíny vysoká poptávka v sousední Číně.

ČTK

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.