Logo
Vytisknout stránku

Čeští ornitologové se opět připojují k mezinárodnímu sčítání vodního ptactva (zpravy.rozhlas.cz)

Ve více než sto zemích po celém světě začíná mezinárodní sčítání vodního ptactva.  Již po čtyřicáté osmé se k akci připojí i čeští ornitologové a ochránci přírody. Sčítání probíhá na stovkách lokalit po celé republice.

Mezinárodní akce sčítání vodního ptactva patří k celosvětově nejrozsáhlejším monitorovacím zoologickým projektům. Pomoci při něm mohou i dobrovolníci. "Sčítání už probíhá ve více než sto zemích a především v Evropě a v Asii," říká místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek a dodává: "U nás se tohoto sčítání zúčastní především členové České společnosti ornitologické, Českého svazu ochránců přírody a někteří amatéři. Hlavním cílem je porovnání početnosti zimujících vodních ptáků v návaznosti na minulé roky."
Sčítání probíhá o víkendu i v Plzni. "My budeme sčítat na řece Berounce, 56 říčních kilometrů z Plzně až do Zvíkovce. Sčítáme všechny vodní ptáky, to znamená od labutí přes ledňáčky až po divoké kachny, samozřejmě také lysky, poláky, hoholy a další," popisuje šéf plzeňské Záchranné stanice živočichů Karel Makoň a doplňuje: "Letos je to trochu složitější, protože jsou rozmrzlé hladiny rybníků. To znamená, že většina ptáků bude takzvaně rozcouraná po celém kraji."

 

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.