Logo
Vytisknout stránku

Příroda je místem neklidu? (Jiskra)

Náhodný pozorovatel dění v přírodě nabude dojmu, zejména na jaře, že v polích, lukách a lese panuje neklid a je zde hluk. A bude mít pravdu. Lidská práce na polích či v lese opravdu plodí hluk. Pokud zemědělci či lesníci berou ohled na volně žijící zvířata a rodící se mláďata ptáků a drobných či větších savců, nemusí k žádným škodám docházet. Zemědělci dobře vědí, že při sečení a sklizni porostů mají používat účinná plašící zařízení.
Je ale vhodné v období končícího jara a počínajícího léta připomenout turistům, cyklistům a zejména motorkářům a "čtyřkolkářům", že by se měli pohybovat pouze po cestách a značených stezkách, a vždy by měli brát ohled na rodící se mláďata, popřípadě vodící matky. Toto varování se týká i jezdců na koních ve volné krajině. Pozor tedy na srny se srnčaty, bachyně se selaty, setkání s nimi může být i pro člověka nebezpečné. Pozor také při venčení psů. Mimo město či katastr obce musí být pes vždy v moci majitele, pohybovat se po cestách a v okolí lesů a luk nejlépe na vodítku. Lovecký pud psovi nedá, aby se nesnažil pronásledovat mladé zajíčky či srnčata.
I organizátoři různých akcí, jako jsou koncerty pod širým nebem či ohňostroje, by měli vzít v úvahu, že takovéto počiny ruší volně žijící zvěř.
Volná příroda by měla být místem klidu jak pro volně žijící zvířata, tak pro její lidské návštěvníky.


All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.