Logo
Vytisknout stránku

Nájemní smlouvy honiteb se blíží ke konci (prvnizpravy.cz)

Ke konci se blíží výběrová řízení na další desetiletý pronájem honiteb státního podniku Lesy České republiky, s. p. Na území obce Blansko se jedná o 11 honiteb z celkového počtu 28 honiteb, z nichž 9 vlastní Lesy ČR.

Honitby se vydražují za nejvýhodnější finanční nabídku a poté se na ně uplatňuje opční právo. Dvě honitby již mají nové nájemce, u dalších dvou honiteb ještě neskončilo výběrové řízení a zbývajících sedm honiteb má stejné nájemce jako v předchozím desetiletém období.

Dlužno konstatovat, že finanční nároky na nájem honiteb stále stoupají, nejedná se jenom o přímý pronájem za honitbu, ale zejména o stále zvyšující se nároky na úhradu škod způsobených zvěří nejen na lesních kulturách, ale zejména na zemědělských pozemcích.

Zemědělci stále více pěstují u nás nepůvodní zemědělské plodiny, v poslední době zejména kukuřici a řepku. V uvedených monokulturách zvěř nachází bezpečný úkryt i dostatek potravy a díky tomu je obtížně lovitelná. Výše škod, kterou uplatňují zemědělské podniky na uživatelích honiteb, každým rokem narůstá. Úhrada škod se jeví náročná zejména v polních honitbách, které užívají myslivecká sdružení.

Pro obyčejné myslivce se tak myslivost stává koníčkem, který pomalu začíná přesahovat jejich finanční možnosti. I zmíněná myslivecká sdružení letos uzavírala nové desetileté nájemní smlouvy s honebními společenstvy. Jihomoravské novinky informovala Monika Zátiková, sekretariát starosty Blanska.



All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.