Logo
Vytisknout stránku

Cyklistům zůstane obora uzavřena i v létě (Mostecký deník)

Turisté si stěžují na uzavření dříve velice oblíbené Obory Fláje. Město Litvínov projednává v Lesy ČR její opětné zpřístupnění

Mostecko
Obora Fláje byla vyjma měsíců červenec a srpen veřejnosti zcela nepřístupná. Vletních měsících byla hojně navštěvovaným místem turistů a především cyklistů, kteří měli vstup povolen pouze v určenou a omezenou denní dobu. Letos se správci Flájské obory Lesy České republiky rozhodli oboru veřejnosti zcela uzavřít. A to se nelíbí turistům ani vedení města Litvínov.
"Jedná se o rozsáhlou oblast, kterou se nám v minulosti po mnoha nelehkých jednáních podařilo cyklistům otevřít. Na propagaci Krušných hor, včetně Obory Fláje, jsme postavili také strategii propagace města Litvínova a jeho okolí," říká místostarosta města Litvínov Karel Linhart, podle kterého bude mít uzavření obory negativní dopad na turistický ruch.
Lesy ČR ale již v minulosti vytvořily přeložku plotu Obory Fláje tak, aby nemohlo dojít ke kolizi v záměru provázání cyklistických tras v Krušných horách. Oficiální krušnohorské cyklistické trasy dnes tedy nevedou územím Obory Fláje. "Proto nemůže docházet k žádnému omezování cykloturistiky ani k žádnému znehodnocování propagačních kampaní zaměřených na podporu cestovního ruchu v regionu tím, že je nyní Obora Fláje pro cyklisty nepřístupná," vysvětluje mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublíka dodává, že Lesy ČR každoročně investují do mimoprodukčních funkcí lesa a zvyšování atraktivity regionu nemalé finanční prostředky.
Obora je uzavřena především kvůli zamezení kolize mezi návštěvníky lesa a chovem jelení zvěře v oboře. Dalším důvodem uzavření je i to, že v oblasti žije chráněný tetřívek obecný. V současné době probíhají jednání mezi Lesy ČR a vedením města, které se snaží o znovuobnovení povolení omezeného přístupu pro turisty a sportovce. "Stále hledáme cestu, jak se s Lesy ČR dohodnout. Nebude to nejspíš cesta jednoduchá, ale věříme, že se cyklisté příští rok opět v oboře budou míjet," uzavírá Karel Linhart.

***
PODLE ZÁKONA
Současný stav není v rozporu s platnými právními předpisy, kdy je dle lesního zákona zakázáno vstupovat do míst oplocených nebo označených zákazem vstupu. Tentýž právní předpis současně umožňuje zřídit oplocení lesních obor.

 

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.