Logo
Vytisknout stránku

Policisté vyrážejí na hony (Klatovský deník)

Myslivci kontroly vítají, jsou prý přínosné

Klatovsko
Tradiční myslivecké hony a naháňky na Klatovsku se už blíží. Na některých místech regionu už dokonce odstartovaly. A se začátkem honů zahajuje také jako každý rok Policie ČR i kontroly lovců přímo v terénu.
"Tyto kontroly vítáme, jsou přínosem k větší bezpečnosti všech účastníků honů," říká jednatel Okresního mysliveckého spolku v Klatovech Pavel Martin.
Myslivci i honci se snaží, aby jejich společné střelecké akce byly bezpečné, a proto například stále častěji používají reflexní proužky na oblečení a kloboucích a nebo používají reflexní oblečení.
To by mělo zabránit možným nehodám, jako bývají stále častější případy postřelení myslivce na honu a podobně. I tyto případy se už v minulosti na Klatovsku staly, například v loňském roce, kdy odražená kulka poranila myslivce ve Skelné Huti u Chudenína. "Reflexní pruhy na oblečení a nebo oblečení tohoto druhu je při honech moc dobré. Alespoň je vidět, kde se kdo pohybuje a kde kdo stojí. Na zvěř to nemá žádný účinek, protože vidí černobíle," vysvětluje předseda Mysliveckého sdružení v Měčíně Jan Kantor.
V Plánici už považují kontroly policistů před honem za naprosto samozřejmou věc. "Kontroly policisté provádějí namátkově každý rok. Na mysliveckých honech nám kontrolují například doklady nutné k držení a nošení zbraně, zbrojní průkaz, zbrojní průvodní list, průkaz zbraně, lovecký lístek, doklad o pojištění pro případ odpovědnosti za škodu způsobenou při výkonu práva myslivosti, požívání alkoholických nápojů před honem nebo v průběhu honu, technický stav používaných zbraní a podobně," informuje místopředseda Mysliveckého sdružení v Plánici Milan Vojta.
S kontrolami na hlášených honech se setkali už i myslivci v Měčíně. "Nám dokonce už přišli policisté na kontrolu i po honu do hospody," potvrdil Kantor.
Policisté provádí kontroly na honech už několik let, ale na Klatovsku zatím nezjistili žádné závažné prohřešky. 
"Dosud byly řešeny jen drobné závady a nedostatky, které byly na místě vyjasněny a odstraněny," říká policejní mluvčí Hana Kroftová. V uplynulých letech policisté na Klatovsku nezjistili při namátkových kontrolách myslivců žádného vlastníka zbrojního průkazu, který by před zahájením mysliveckého honu požil alkoholické nápoje.

 

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.