Logo
Vytisknout stránku

V nedalekém Hubertusburgu navštivte výstavu pro milovníky honů (denik.cz)

Sasko
"Královská lovecká rezidence Hubertusburg a mírová smlouva z roku 1763" se nazývá výstava, kterou navštívilo již 50 tisíc lidí a kterou díky tomuto návštěvnickému zájmu organizátoři prodloužili až do 3. listopadu 2013. Poté bude zámek Hubertusburg pro veřejnost kvůli probíhajícím rekonstrukcím opět uzavřen.

Výstava, jejímž cílem je vrátit někdejší slávu a kulturně-historický význam této bývalé královské lovecké rezidence do povědomí veřejnosti, se koná u příležitosti 250. výročí Hubertusburského míru (německy Hubertusburger Frieden).
Je umístěna v tzv. vznešeném patře (Piano nobile či také Beletage) a věnuje se historii dvorního lovu a loveckých zbraní v době baroka v Sasku. Konkrétně jde o tzv. parforsní hon (předem připravená štvanice).
Na příkladu vybraných zbraní a dalšího loveckého náčiní je názorně vidět rozdíl mezi epochami kurfiřta Johanna Georga II. (česky Jan Jiří II.) a kurfiřta a krále Augusta III.
Dalším klíčovým aspektem rozsáhlé výstavy je připomenout někdejší vrchol rozvoje dvorské hojnosti, rozmařilosti a přepychu.

Saské Versailles
Výstava se koná v šesti místnostech, které pro ni byly speciálně zařízeny. Většina zámeckých interiérů zatím není zrekonstruována. Hubertusburg, největší zámek v Sasku a největší lovecký zámek v Evropě, bývá kvůli své architektuře nazýván "saským Versailles". Po dlouhých 250 let nebyl přístupný veřejnosti.

Informace o výstavě a zámku
Schloss Hubertusburg
04779 Wermsdorf
Výstava "Královská lovecká rezidence Hubertusburg a mírová smlouva z roku 1763"
Termín: do 3. listopadu2013
Otevřeno: denně 10.00 18.00 hodin
Vstupné: 5 / 4 eura, do 16 let zdarma, skupinové slevy (od 10 osob)
Více na: www.skd.museum/hubertusburg

Hubertusburg v číslech
Zámek stojí na ploše větší než 8300 metrů čtverečních (vnější rozměry 100 m x 83 m).
Zámecký kostel zabírá tři podlaží ve východním křídle zámecké budovy. Jeho celková výška činí 27 m.
Zámecký komplex má více než 500 oken.
Na zámku je v současnosti asi 170 pokojů (což není původní číslo, v pozdějších přestavbách byly velké místnosti účelově rozděleny na menší).
Zahrada zámecké kuchyně se rozkládá na ploše o velikosti zhruba 30 000 metrů čtverečních.
Celková výměra pozemku je větší než 150 000 metrů čtverečních.


All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.