Logo
Vytisknout stránku

Lovy s Dianou a laskavý humor (Moravskoslezský deník)

Prozaik Aleš Dostál poslal do světa v čase předvánočním novou knihu.

Ostrava
Pod názvem Lovy s Dianou vydalo nakladatelství Akcent novou knihu Aleše Dostála a v těchto dnech ji uvádí na předvánoční pulty knihkupectví. Autor, kterého si čtenáři snad pamatují z osmdesátých let minulého století z knih Řeky pramení v horách, Ještě jednou se nebát a Povahou neodpovídá předpisům, teď v rychlém sledu vydává knihy povídek Velikonoční jelen (Beletris 2011), Bílá daněla (Akcent 2012 ) a výše zmíněné Lovy s Dianou.
Aleš Dostál, profesí lesní inženýr, ve všech knihách vycházel z prostředí lesa a přírody, ale teprve v posledních třech dílech k námětům povídek použil výhradně myslivecké příběhy. A právě v tomto žánru prokazuje, že i tady může vzniknout velmi kvalitní literatura.
Tak, jako sám řekl v jednom rozhovoru, Ota Pavel psal o rybách, a nebyl nazýván rybářským autorem.

Situační humor
Slovní a situační humor, někdy ironický, ale vždy laskavý, je přítomen ve všech textech. Knihu Velikonoční jelen tak mnozí knihkupci nabízeli v kategorii humorsatira. Devět delších povídek khihy Lovy s Dianou začíná lovem na jelena, kde je průvodkyní mytická Diana, aby se na závěr ukázalo, že všechno je jinak, až po vyprávění o lovecké výpravě na Kamčatce v české hospodě, kde - a ještě před Bohem- jsou si všichni rovni.
Čtivý a úsporný jazyk próz vnese čtenáře do děje bez zbytečného balastu nostalgického popisu, kterým bývá tento žánr často zaplevelen. Sto padesát stran knihy tak přináší pohodu a úsměv, ale taky napětí a dojetí v příběhu, kdy pes zachrání svému pánovi život před postřeleným divočákem.
Kniha je určena nejenom milovníkům přírody, ale všem, kdo mají rádi pohodový úsměv a humor.
Může se stát také vhodným dárkem pod vánoční stromek.

VIZITKA
Aleš Dostál se narodil v roce 1946 v Ostravě, vystudoval lesnickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Brně, pracoval v lesních závodech v Karlovicích ve Slezsku, Javorníku ve Slezsku a Vítkově, později u Lesů České republiky, lesní správa Vítkov. Žije v Radkově na Opavsku. Je členem Obce spisovatelů, publikovat začal koncem šedesátých let v Sešitech pro literaturu a diskuzi. Zastoupen ve sbornících Oheň (Profil 1978), Do dlaní chceme žhavou lávu nabírat (Profil 1979), knižně Řeky pramení v horách (Profil 1981), Ještě jednou se nebát (Profil 1985), Povahou neodpovídá předpisům (Profil 1988), Velikonoční jelen (Beletris 2011), Bílá daněla (Akcent 2012).

 

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.