Logo
Vytisknout stránku

V Česku vzteklina vymizela. Teď hrozí, že se vrátí kvůli rumunským psům (zpravy.iDNES.cz)

Státní veterinární správa varuje, že se do Česka může vrátit vzteklina, která na území státu byla zaznamenána naposledy v roce 2002. Je to kvůli zdivočelým psům, které k nám přivážejí někteří ochránci zvířat z Rumunska. Tamní vláda je totiž od léta nechává ve velkém vybíjet.

U hlavního bukurešťského bulváru, na dohled od vládních budov, se před nažloutlými paneláky povaluje smečka psů. Nikomu nepatří. Jen v rumunské metropoli je jich 65 tisíc.

Když vloni v létě smečka toulavých šelem rozsápala v parku malého chlapce, tamní poslanci schválili zákon, který má jejich počet radikálně snížit. Začalo se zabíjet.

A tehdy se to začalo týkat i Česka. "Adoptujte pejska z Rumunska. Zachráníte mu život!" apelují na Čechy prostřednictvím sociálních sítí ochránci zvířat. "Aktivisté se vydávají na vlastní pěst na Balkán a opuštěné psy vozí k nám, kde se je snaží udat. Jenže v Rumunsku se rozmáhá vzteklina. Smrtelná nemoc i pro člověka. Je tedy značné riziko, že se rozšíří opět i u nás," varuje mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

"Slýcháváme příběhy, jak krutým způsobem jsou psi v Rumunsku zabíjeni. Chápeme, že ti lidé, kteří je sem vozí, zvířata milují a chtějí jim pomoci, ale takovým způsobem to nejde. Máme signály, že jde o desítky případů," vysvětluje ředitelka Nadace na ochranu zvířat Eva Hodek.

Jeden z nejkřiklavějších případů se odehrál nedávno na odpočívadle v Jihočeském kraji. "Tři auta sem přivezla zhruba dvacet psů. Nevím přesně, k čemu tam došlo, ale myslím, že jeden jim utekl a stíhala ho odchytovka. Tak se to dozvěděli jihočeští kolegové," popisuje ředitel Městské veterinární správy v Praze Antonín Kozák.

Na místo dorazil inspektor, auta nafotil a veterinární správa po spolupráci s policií obeslala aktivisty, aby podali vysvětlení. Ani jeden se však k tomu nemá. "Všechno tam bylo načerno," tvrdí ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba. Víc říci nechce. Duben k tomu však uvádí, že obdrželi z Rumunska informaci, že šlo o nelegální převoz z nelegálního útulku a že pasy byly zfalšované. I zvířata totiž musí mít doklady a čip či tetování kvůli ověření totožnosti.

"To všechno rumunské orgány šetří a řeší. Dotyční psi jsou v karanténě," tvrdí Duben a dodává, že už běží několik správních řízení s "dovozci" kvůli porušení veterinárního zákona.

Lidem, kteří do Česka ilegálně přivezou infikované zvíře, hrozí dokonce vězení. V případě, že se prokáže, že došlo k přenosu nákazy, může jít majitel zvířete až na rok do kriminálu. Aktivisté se hájí, že psy ještě v Rumunsku vakcinují, nicméně ani to nemusí pomoci.

"I u vakcinace krátce před převozem existuje nadále riziko vztekliny. Pes mohl být infikován již před půl rokem a vakcinace již s tím nic nenadělá," vysvětluje Ľudmila Pospišilová z SOS Zvire. Proto by si lidé podle expertů neměli zvířata z Rumunska vůbec brát domů. Pokud tak již učinili, mají se obrátit na veterináře. "Ti psi navíc nemají sociální návyky. Pes vyrůstající na ulici v ústrcích bude těžko dobrým společníkem," tvrdí Kozák.

Dovoz psů odkudkoliv navíc zhoršuje situaci přeplněných českých útulků. Ty pak hůře udávají své svěřence.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.