Logo
Vytisknout stránku

Noví adepti na myslivce musejí zvládnout stovky stránek (denik.cz)

Jablonecko - Myslivost je poslání, komplex vědomostí, vlastností a hlavně lásky k přírodě, když se řekne, je dobrý myslivec, zní to jako rajská hudba.

"Budu s vámi dnes probírat právní předpisy, Ústavu České republiky článek sedm a preambuli, také zákon o myslivosti a prováděcí vyhlášky. Hovořit budeme i o právu Evropské unie a o Trestním zákoníku," uvedla studium budoucích myslivců lektorka Simona Nikliborcová, která jim v několikahodinovém bloku předávala potřebné informace z oblasti práva.

"Na přednášky teď dochází osm nových adeptů, kteří se chtějí stát myslivci. Studují rok a potom skládají zkoušky před odbornou komisí," uvedl Jaroslav Kočárek, zkušený myslivec a jednatel Okresního mysliveckého spolku v Jablonci. Vedle teoretických informací musí adepti ukázat také praktické dovednosti a znalosti.
Musejí znát zákony

Lektorka Simona Nikliborcová přednáší problematiku práva zajímavě, odpovídá na dotazy, vysvětluje. Označila myslivce jako ty, kteří pro stát vykonávají důležitou službu. Starají se mu o zvěř. Ta totiž, jak se někdo mylně domnívá, nepatří myslivcům, ale právě státu.

"Aby se mohli stát myslivci, musejí se naučit stovky stránek odborných informací. A jejich znalost pak prokázat u zkoušek. Také musí umět jednat s lidmi," dodala lektorka.
Zákon pro každého

Myslivci musejí znát také veterinární a lesní zákon i zákon o týrání zvířat. Musejí vědět, jaké mají povinnosti, co je chrání i jak se mají sami chovat. Jejich činnost v lese má svůj řád. I lidé, třeba pejskaři, motorkáři nebo turisté musejí ctít a dodržovat pravidla chování v lese. "Svého psa v lese nikdy nepouštím, zvířata potřebují přece klid, zvláště na jaře," popsala procházky se svým psem Hana Henišová.

Myslivci musejí také vědět, jak se postarat o zvěř uhynulou sraženou dopravním prostředkem nebo nemocnou. A tím ještě výčet jejich znalostí a povinností nekončí.

A když už si zajdou v klidu na hon, zúročí při něm další důležité poznatky o tom, jak zvěř vyvrhnout, ošetřit, prohlédnout vnitřní orgány a zpracovat.

"Myslivost je krásný, ale náročný koníček, který vyžaduje stále se něčemu učit. Je to poslání," zdůraznil Kočárek."

 

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.