Logo
Vytisknout stránku

Na Teplicku potvrzeno menší ohnisko ptačí chřipky, zabila pštrosy, páva a labuť (ČTK)

Praha 4. dubna (ČTK) - V Razicích na Teplicku objevili veterináři menší ohnisko ptačí chřipky. Na nemoc upozornil chovatel, kterému uhynula labuť, dva pštrosi a páv. Všechna zbývající zvířata v chovu budou muset být utracena. Letos je to 28. ohnisko nákazy v České republice, informoval dnes mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Ptačí chřipka v Razicích byla potvrzena v zájmovém chovu, ve kterému byli původně čtyři pštrosi, pět pávů, dvě labutě, tři husy a kachna. "V hospodářství se nalézá několik uměle vytvořených rybníčků s krmítky, kde probíhá hromadné krmení vodní drůbeže domácí spolu s volně žijícími ptáky," popsal Vorlíček.

Virus ptačí chřipky u uhynulých ptáků z Razic potvrdily laboratorní testy ve Stáním veterinárním ústavu Praha. Všechna zbývající zvířata z chovu budou muset být utracena. Krajská veterinární správy navíc v okolí vymezí tříkilometrové ochranné pásmo a takzvané pásmo dozoru o poloměru deseti kilometrů. V těchto oblastech budou vyhlášena mimořádná veterinární opatření.

V Česku letos veterináři potvrdili 28 ohnisek ptačí chřipky, z toho poslední dvě v pátek ve vesnici Loučky, která je součástí obce Zátor v Moravskoslezském kraji, a v Dobřenicích v Královéhradeckém kraji. Nemoc letos zasáhla mimo jiné velký chov slepic v Kosičkách na Královéhradecku, ve kterém bylo 170.000 kusů drůbeže. Všechna zvířata musela být preventivně utracena. Kosičky leží v oblasti, kde bylo od poloviny března zasaženo ptačí chřipkou devět chovů kachen společnosti Perena se 75.000 kachen.

Ptačí chřipka je nebezpečná pro ptáky, dosud se přitom předpokládalo, že se na lidi nepřenáší. V únoru ale oznámilo Rusko, že zaznamenalo první přenos kmene viru ptačí chřipky A(H5N8) na člověka. Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé se ale spotřebitelé nemusí obávat, přenos choroby se neprokázal z člověka na člověka ani ze zpracované drůbeže na lidi.

All Rights Reserved | SvetMyslivosti.cz | Lesnická práce s.r.o.