Přihlásit

AP: Medvědům grizzly se daří na dvou místech amerického Západu (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Washington 1. dubna (ČTK) - Medvědi grizzly rozšiřují své území ve Skalistých horách, ale stále je třeba je chránit. Vědci z amerického úřadu na ochranu přírody Fish and Wildlife Service (FWS) dospěli k závěru, že žádná další část USA není vhodná pro vysazení těchto medvědů na jiná stanoviště. Informovala o tom agentura AP.

Grizzlyové jsou s výjimkou Aljašky v USA chráněni jako ohrožený druh a je zakázáno je střílet. FWS vydal zprávu o jejich stavu po deseti letech a zjistil, že za toto období se zvýšil stav ve dvou lokalitách. Jednou z nich je oblast Yellowstonského parku zasahující do států Wyoming, Montana a Idaho, kde žije 700 grizzlyů. V národním parku Glacier v Montaně je jich tisíc.

V jiných částech Skalistých hor je malé množstvím medvědů a vědci se domnívají, že bude lepší zaměřit se na zvýšení stavů v těchto oblastech, než se snažit o přesun do zcela jiných částí USA.

Grizzlyové nyní žijí ve srovnání s minulostí jenom na šesti procentech území. Od roku 1975 své teritorium ale rozšířili o dvě procenta.

Někteří ochránci přírody prosazují jejich vysazení například do kalifornské Sierra Nevady nebo coloradských rozlehlých hor San Juan.

Obsáhlá zpráva FWS uvádí, že v pohoří Sierra Nevada ani v San Juanu se grizzlyové sami neudrží a lidé je tam budou muset opakovaně nasazovat. Ve všech zkoumaných lokalitách, k nimž patří i hory v Utahu nebo Novém Mexiku, medvědi narazí na tytéž problémy: není tam dostatek chráněných veřejných pozemků, žije tam příliš mnoho lidí a byla by malá šance na udržení kontaktu s jinými medvědy, aby se udržela zdravá populace.

Západ severoamerického kontinentu byl kdysi domovem desítek tisíc grizzlyů. Do počátku 20. století však byli vlivem lovu zdecimováni. V Kalifornii spatřili naposledy grizzlyho ve 20. letech minulého století, v Coloradu lovec posledního známého grizzlyho zabil v roce 1979.

Od roku 1975 jsou v USA tito medvědi chráněni, což umožnilo pomalou obnovu stavů v některých oblastech. Odhaduje se, že společně ve Wyomingu, Montaně, Idahu a státu Washington žije 1900 kusů.

Za vlády bývalého prezidenta Donalda Trumpa byla v Yellowstonském národním parku ochrana grizzlyů přerušena, ale soud ji později obnovil, když se státy Idaho a Wyoming připravovaly zahájit lovy těchto medvědů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.