Přihlásit

Zvířata v rezervaci v JAR hlídá s pomocí kamer 55.000 lidí

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Johannesburg 30. března (ČTK) - Jihoafrická přírodní rezervace Balule spustila tento měsíc program ostrahy zvířat na dálku s pomocí kamer mobilních telefonů rozmístěných kolem rezervace v ochranných obalech. K záběrům se mohou připojit lidé kdekoli a park tak získal za krátkou dobu 55.000 virtuálních strážců. Jak píše agentura Reuters, mnoho afrických rezervací přišlo kvůli úbytku turistů v době koronaviru o příjmy a bylo nuceno část svých strážců propustit. Nová technologie je vítaná pomoc.

Bez turistů se rezervacím snížily příjmy a park Balule se rozhodl spojit se s výrobcem mobilů firmou Samsung, aby mohl zbývajícím strážcům pomoci chránit zvířata před pytláky. Vznikl tak projekt Wildlife Watch, k němuž se užpřipojilo55.000 lidí.

"Potřebujeme víc očí a víc lidí, kteří by nám pomáhali," řekla členka ženského týmu strážců Leitah Mkhabelaová. "Takto se mohou na hlídkách lidé podílet a zůstat přitom doma. Každý den mohou zachránit jednoho nosorožce," vysvětlila.

Rezervace Balule, která je domovem lvů, leopardů, slonů, buvolů i nosorožců, leží v provincii Limpopo a je součástí Krugerova národního parku.

Mkhabelaová a všechny její kolegyně mají stejný typ telefonu a tytéž telefony byly instalovány po obvodu rezervace.

Mezinárodní svaz pro ochranu přírody a přírodních zdrojů (IUCN) zjistil, že vlivem pandemie africké národní parky zredukovaly strážce o víc než polovinu. Zástupkyně šéfa Světového fondu na ochranu přírody (WWF) Wendy Elliottová řekla, že v celosvětovém měřítku rezervace a parky propustily jednoho z pěti strážců. Navíc pandemie zhoršuje ekonomickou situaci, v níž vzniká větší poptávka po masu divoce žijících zvířat.

Mkhabelaová je ale spokojená. Lidé, kteří se dívají na záběry z Balule, už nahlásili střelbu a upozornili na zvířata zachycená do pastí. "Chci přispět k tomu, že má vnoučata v budoucích letech budou mít možnost vidět nosorožce," řekla.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.