Přihlásit

Znalec podruhé žádá o delší termín na zpracování posudku k Bečvě (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vsetín 3. března (ČTK) - Soudní znalec Jiří Klicpera požádal o prodloužení lhůty pro vypracování posudku týkajícího se zářijové otravy řeky Bečvy. Je to už podruhé, předchozí termíny uplynuly loni v prosinci a letos v únoru. Vypracování posudku, který je pro policejní prověřování případu klíčový, ztěžují podle dnešního Klicperova vyjádření pro ČTK opatření přijatá v souvislosti s pandemií nového koronaviru. Znalec uvedl, že mu stále chybějí i některé podklady.

Kdy by mohl být posudek dokončen, nechtěl Klicpera odhadovat. "O prodloužení termínu jsem požádal. Nedostal jsem zatím žádný oficiální výsledek od jeho objednatele," řekl Klicpera. Posudek zpracovává pro policii, která ekologickou havárii prověřuje pro podezření z trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Pachateli hrozí až šestiměsíční vězení nebo zákaz činnosti. Na znalcovu žádost o prodloužení termínu dnes upozornila Česká televize.

Krajský policejní mluvčí Petr Jaroš uvedl, že ze strany policie nebyla lhůta na vypracování posudku ohraničena. "Nemůžeme stanovit žádný termín, to je věcí znalce. Ze zákona si lhůtu určuje on," řekl dnes ČTK mluvčí.

Hlavním důvodem další žádosti o posunutí termínu je podle Klicpery současná pandemická situace. "Nemůžete nikam pořádně vyjet, když tam vyjedete, tak tam nejsou pořádně lidi. S lidmi musíte jednat a pracovat, ale není s kým, tak se to protahuje. Kromě toho pořád ještě dostáváme některé podklady," uvedl Klicpera.

Že trvá zpracování podobného posudku několik měsíců, nepovažuje za nic mimořádného. "Tyto posudky, pokud se v minulosti na podobné havárie dělaly, a to u různých jiných lidí, trvaly za standardního stavu pět měsíců," řekl Klicpera.

Znalec na začátku února v pořadu Reportéři ČT řekl, že otravu řeky Bečvy nezpůsobila chemička Deza. O několik dní dříve v on-line debatě expertů Klicpera také prohlásil, že viníka zářijové otravy už zná. Konkrétní ale nebyl. Policie po jeho televizním vystoupení uvedla, že znalce nezbavila mlčenlivosti, což tehdy ČTK potvrdil i Klicpera. Policie jeho vystoupení v médiích vyhodnocuje a nechce jej dále komentovat.

Závažná ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.