Přihlásit

Další výskyt ptačí chřipky v Ronově nad Doubravou se nepotvrdil (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ronov nad Doubravou (Chrudimsko) 1. března (ČTK) - Veterináři chtějí tento týden ukončit opatření, která zavedli 4. února kvůli výskytu ptačí chřipky v malochovu drůbeže v Ronově nad Doubravou na Chrudimsku. Žádnou další nákazu již nezjistili, řekl dnes ČTK ředitel Krajské veterinární správy v Pardubicích Josef Boháč. V Ronově bylo původně 46 kusů hrabavé drůbeže a osm vodních ptáků, část z nich uhynula, ostatní museli veterináři zlikvidovat.

Okolo ohniska bylo vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a pásmo dozoru o poloměru deseti kilometrů. V nich byla vyhlášena mimořádná veterinární opatření, zejména byl omezen pohyb drůbeže do a z pásem a provedly se soupisy chovů drůbeže. "Odebrali jsme desítky vzorků a provedli desítky vyšetření. Všechna byla negativní," uvedl Boháč.

Veterináři 25. února sjednotili ochranné pásmo s pásmem dozoru. Závěrečná kontrola se uskuteční po 30 dnech od zjištění nákazy, poté může chovatel malochov v Ronově obnovit, předtím jej musí dezinfikovat. V pásmu deseti kilometrů se nachází i velkochov v Holotíně, který patří drůbežárnám Xaverov, ptačí chřipky zůstal uchráněn.

První letošní ohnisko bylo v jižních Čechách zjištěno na konci ledna. Druhé potvrdili veterináři ve středočeském malochovu v Podolí u Jankova na Benešovsku. Do současnosti se podobných ohnisek objevilo osm v šesti krajích, poslední v malochovu v obci Hněvnice, již druhé v Plzeňském kraji.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.