Přihlásit

V Řecku uhynuly desítky plameňáků, otrávili se olovem (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Atény 24. února (ČTK) - Na severu Řecka v posledních dnech uhynuly desítky plameňáků růžových. Podle místních ochránců přírody se ptáci otrávili olovem, napsala dnes agentura AFP. Používání olova v loveckých zbraních a při rybolovu je v mokřadech zakázané, nařízení ale není v Řecku zcela dodržováno. Evropská unie chce kvůli dopadům na živočichy olovo plošně zakázat, návrh vyvolal nevoli mimo jiné českých myslivců.

Ochránci přírody narazili na první plameňáky růžové s příznaky otravy na konci ledna. Postupně pak ekologové napočítali desítky uhynulých zvířat. "A všichni spolykali olovo," uvedl jeden z ochránců. Problém se týká jezera Agios Mámas, které se stalo prvním místem pro reprodukci tohoto druhu ptáků v Řecku. Zdá se, že jezero je kontaminované olovem, které se používá v loveckých puškách a pro rybolov.

Stávající řecká a evropská legislativa zakazuje používání olova v mokřadech a dalších podobných místech. Zákon je ale podle ochranářů v Řecku velice často porušován.

Na začátku února Evropská agentura pro chemické látky (ECHA) navrhla zcela zakázat olovo při myslivosti a rybolovu kvůli zdravotním rizikům. Proti plošnému zákazu se ale očekává poměrně silný tlak zájmových skupin. Návrh kritizovali také čeští myslivci - vyřazením olova se podle nich stanou hony nebezpečnějšími. Půlroční veřejnou konzultaci by měl Brusel zahájit v březnu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.