Přihlásit

Ptačí chřipka se prokázala u labutě v Nymburku (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 23. února (ČTK) - Veterináři potvrdili ptačí chřipku u uhynulé labutě na Labi v Nymburku. Jde o sedmý letošní nález u volně žijících ptáků, informoval dnes ČTK Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS). Pět předchozích potvrzených případů u divokých ptáků bylo z jižních Čech, jeden v Libereckém kraji. Ve středních Čechách bylo na začátku února potvrzeno ohnisko v malochovu v Podolí u Jankova na Benešovsku. Jde o subtyp H5N8.

V případě, že se nemoc potvrdí u volně žijících ptáků, nevyhlašují veterináři mimořádnými opatřeními ochranná pásma v okolí.

Choroba se v ČR vyskytuje v šesti krajích, poslední ohnisko v chovu bylo zjištěné v Horní Cerekvi na Pelhřimovsku v Kraji Vysočina. O víkendu tam nechali veterináři utratit kolem 300 kusů drůbeže. Farma na oploceném pozemku s dvěma malými vodními nádržemi chovala kachny, husy, krůty a slepice.

Předchozí ohniska v chovech byla v jižních Čechách a v Pardubickém a Plzeňském kraji. Choroba je nebezpečná pro ptáky, dosud se předpokládalo, že se choroba na lidi nepřenáší. O víkendu ale oznámilo Rusko, že zaznamenalo první přenos kmene viru ptačí chřipky A(H5N8) na člověka. Podle úřadu na ochranu zdraví spotřebitelů Rospotrebnadzor jde o první zjištěnou nákazu tohoto druhu na světě. O "významném objevu" úřad informoval Světovou zdravotnickou organizaci (WHO).

"Informaci máme v tuto chvíli pouze z médií, žádný z oficiální mezinárodních orgánů, ať už referenční laboratoř EU pro ptačí chřipku či Světová organizace pro zdraví zvířat, tuto informaci oficiálně nepotvrdil. Nebudeme se proto v tuto chvíli k této záležitosti blíže vyjadřovat," dodal Majer.

V ČR se ptačí chřipka kromě loňska, kdy museli veterináři vybít kolem 137.000 ptáků, objevila po deseti letech v roce 2017. V Česku se muselo tehdy utratit 98.000 ptáků, většinou v komerčních chovech. V zemi bylo skoro 40 ohnisek nákazy.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.