Přihlásit

Veterináři: Myslivci loni odlovili o čtvrtinu méně divočáků (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 8. února (ČTK) - Myslivci loni podle předběžných údajů Státní veterinární správy ulovili 181.894 divočáků, meziročně o 23,6 procenta méně. Oficiální čísla budou mít myslivci v dubnu, po skončení takzvaného mysliveckého roku, za který se vedou statistiky. Veterináři nemají přímo statistiku odstřelených prasat, ale jen počtů vzorků, které jim povinně lovci posílají na vyšetření kvůli parazitu svalovci. Podle Vlastimila Waice z Českomoravské myslivecké jednoty měl pokles počtu odlovů několik důvodů, například kvůli koronaviru míří do přírody velké množství lidí, kteří zvěř ruší a mění tak její chování.

"Zvěř se více skrývá, proto je složitější ji ulovit. Rok 2020 byl také tzv. semenným rokem dubu a buku. To znamená, že se urodilo velké množství přirozené potravy, a zvěř tak nebyla tolik přitahována k mysliveckým vnadištím," uvedl Waic. Je podle něj také možné, že o rok dříve lovci ulovili tolik divočáků, že se jejich populace v lesích snížily. "Poslední možnost nám pomůže potvrdit myslivecká statistika, která za končící myslivecký rok vyjde zřejmě koncem léta," dodal.

Stát loni v listopadu oznámil, že chce kvůli riziku šíření afrického moru prasat zvýšit odstřely divočáků na severu republiky u hranic s Polskem a Německem. Zóna intenzivního lovu byla od 16. listopadu vyhlášená ve Frýdlantském výběžku v Libereckém kraji u hranic s Polskem a ve Šluknovském výběžku v Ústeckém kraji u hranic s Německem. Oblast je ze severu ohraničena státní hranicí a ve vnitrozemí ji podle ministerstva vymezují silnice mezi Harrachovem a Hřenskem, které vedou přes Tanvald, Jablonec nad Nisou, Liberec, Jablonné v Podještědí, Nový Bor, Děčín a Hřensko.

Motivovat lovce k posílení lovu má v této oblasti nově zavedená odměna 2000 korun za ulovený kus. K důslednějšímu vyhledávání uhynulých zvířat a jejich včasnému odklízení má zase přispět zvýšení nálezného ve vytyčeném prostoru na 3000 korun za kus. Ve zbytku Česka činí nálezné 2000 korun za divočáka. Stát také kvůli tomu nechal otevřené prodejny se střelivem, ačkoliv jiné obchody s výjimkou potravin musely mít kvůli epidemické situaci ohledně koronaviru zavřeno.

Podle veterinárních údajů se od loňského 12. listopadu do 26. ledna právě v Ústeckém a Libereckém kraji počet odstřelených prasat meziročně snížil z 11.071 na 6375. Divoká prasata kromě možných škod ze šíření afrického moru prasat působí podle starších odhadů ministerstva každoročně miliardové škody v zemědělství.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.