Přihlásit

Na Klatovsku našli čtyři mrtvé orly, někdo je zřejmě otrávil (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Velký Bor (Klatovsko) 7. února (ČTK) - Čtyři mrtvé orly mořské našli v sobotu ekologové na jednom místě nedaleko Velkého Boru na Klatovsku. Předpokládají, že ptáky někdo záměrně otrávil, nejspíš zakázaným pesticidem karbofuranem. Ochránci přírody věc nahlásili policii, která podle pitvy a analýzy obsahu volete uhynulých dravců a zajištěné nástrahy rozhodne, jak bude případ klasifikován a vyšetřován, řekl dnes ČTK Karel Makoň z plzeňské Záchranné stanice živočichů.

"Čtyři majestátní králové nebes s rozpětím křídel přes dva metry uhynuli v nervové křeči se zatnutými pařáty, sedící na patách s poloroztaženými křídly a skloněnou hlavou," popsal. S otravou orlů a jiných dravců se ochránci přírody setkali v minulosti už několikrát, sobotní případ je podle Makoně asi jeden z dosud nejdrastičtějších. Mrtví ptáci leželi poblíž hnojiště uprostřed ohradníkem obehnané pastviny pro skot. Na odlehlé místo, kam málokdo přijde, někdo na hromadu hnoje vyváží vedlejší živočišné produkty a zbytky z jatek. "Vývrhy, kůže, peří, běháky od drůbeže a jiné organické zbytky však tentokrát někdo polil karbofuranem," uvedl Makoň.

Orli v přírodě fungují i jako zdravotní policie a likvidují mršiny. Stalo se jim osudným, že se naučili na hnojiště pro potravu vracet. "Z hromady jedovatých zbytků si každý něco odnesl a obzvláště trýznivá smrt je zkroutila hned po několika prvních soustech," uvedl Makoň.

Je přesvědčen o tom, že jde o úmyslný trestný čin. "Týrání zvířat, nelegální manipulaci a používaní jedovatých látek, nepovolenou likvidaci vedlejších živočišných produktů, pytláctví a usmrcení hned několika zvláště chráněných a kriticky ohrožených živočichů. Navíc v této oblasti se bohužel ani zdaleka nejedná o ojedinělý případ, podobné kauzy tu mají svou tradici," uvedl. Několik otrávených orlů, ale i dalších divokých zvířat, našli ochránci přírody několik kilometrů od sobotního nálezu na sousedním Strakonicku například v roce 2019.

I když se věcí zabývá policie, ochránci přírody by uvítali, kdyby měl někdo konkrétní poznatky a informace, které by mohly pomoci smrt vzácných dravců objasnit. Uvažují dokonce i o vypsání finanční odměny za pomoc při vyřešení případu.

Karbofuran je vysoce toxický nervový jed, který způsobuje ochrnutí dýchacího svalstva a smrt udušením. V celé EU je od roku 2008 zakázaný, dříve ho používali zemědělci. Každoročně je jím v celé ČR otráveno mnoho divokých zvířat, ale i třeba psů či koček. Ke smrtelné otravě stačí nepatrné množství vysoce toxické látky.

Lada Pešková

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.