Přihlásit

Vědci ve Finsku vyvíjejí vakcínu proti covidu pro zvířata (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Helsinky 13. ledna (ČTK) - Tým vědců na Helsinské univerzitě vyvíjí očkovací látku, která má před onemocněním covid-19 ochránit chovná zvířata, jako jsou norci. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na finský svaz chovatelů kožešinových zvířat Fifur. Cílem je zabránit rozšíření koronavirové infekce na finských farmách, ale i mezi volně žijícími živočichy.

Fáze testů vakcíny potrvá zřejmě několik měsíců. Podle svazu Fifur naočkovat zvířata bude znamenat ochranu pro ně i pro lidi, kteří se o ně starají.

DPA uvádí, že na žádné z finských farem se doposud případ koronaviru nevyskytl. Jiná situace je v Dánsku, které se kvůli nákaze u norků a obavám z možných dopadů na člověka rozhodlo utratit více než 15 milionů zvířat. Jejich chov bude muset také s letošním rokem skončit. Koronavirus zasáhl rovněž farmy v Nizozemsku.

Svoji vlastní vakcínu pro zvířata vyvíjí také Rusko. K dispozici má být koncem tohoto měsíce, uvedl šéf ruského úřadu Rosselchoznadzor Sergej Dankvert v prosincovém vydání jednoho odborného časopisu. Zájem o ni prý projevily Spojené státy, Evropská unie a Singapur.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.