Přihlásit

V Portugalsku vyšetřují hon, při němž 16 lidí ulovilo 540 kusů zvěře (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lisabon 22. prosince (ČTK) - Portugalský vládní institut pro ochranu přírody začal vyšetřovat událost z minulého týdne, kdy skupina lovců při honu postřílela za dva dny na 540 zvířat, převážně jelenů a divokých prasat. Ministr životního prostředí Joao Matos Fernandes označil akci 16 lovců za "ohavný čin", který nemá nic společného s myslivostí. Informují o tom dnes místní média.

Obrázky desítek mrtvých zvířat vyskládaných na farmě asi 50 kilometrů od Lisabonu se objevily na sociálních sítích s popiskem "Dokázali jsme to! 540 zvířat se 16 lovci v Portugalsku. Absolutní superrekord v lovu." V místních médiích se objevily také fotky, na níž se usmívající pár fotí se zabitými zvířaty jako s trofejemi.

Fotky vyvolaly bouřlivé kritické reakce. Skupina poslanců ze strany PAN, bojující za ochranu přírody a zvířat, událost označila za jatka a vyzvala vládu, aby věc vyšetřila.

Ministr životního prostředí k události na farmě Torre Bela také řekl, že byl fotografiemi z místa šokován. Dodal, že institut pro ochranu přírody okamžitě zruší zúčastněným lovecké licence. Nyní shromažďuje důkazy pro možné trestní stíhání a věc předá prokuratuře. Ministr dodal, že zváží reformu loveckého zákona.

Událost odsoudila i Portugalská lovecká federace, která uvedla, že se o ní dozvěděla ze sociálních sítích. Rovněž vyzvala k vyšetření akce a připomněla, že se stala na místě, kde se plánuje velká fotovoltaická elektrárna na rozloze asi 775 hektarů. Kontroverzní projekt kritizují ekologové a zatím je v posudkovém řízení. Firmy, které se na projektu podílí, odmítly, že by měly s lovem cokoli společného.

Agentura AFP dnes citovala portugalský týdeník Expresso, podle něhož akci organizovala španělská firma, která pořádá hony ve Španělsku a Portugalsku. Podle něj i lovci byli Španělé. Vyjádření firmy zatím AFP nedostala.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.